Kanta-Häme

Kolmas susi kaadettu Rengossa – Poliisilla on oikeus lopettaa eläin, jonka käytöksestä epäillään olevan haittaa ihmiselle

Edellisen kerran yksi Rengon susista kaadettiin Hattulan Vuohiniemessä tammikuussa 2017. Kuvan yksilö oli lauman alfauros.

Rengossa ammuttiin tiistai-iltana aikuinen naarassusi kello 19.30 aikaan.

Hämeen poliisin mukaan iso vaalea yksilö ehti liikkua Rengon taajamassa ja sen liepeillä parin vuoden ajan useista karkotusyrityksistä huolimatta.

– Naarassuden käyttäytyminen oli muuttunut viime aikoina lajityypillisestä ihmisiä karttelevasta villieläimestä röyhkeämpään suuntaan, komisario Rauno Piispa kertoo.

Piispa toteaa, että poliisilla on laillinen oikeus lopettaa eläin, jonka käytöksestä epäillään olevan haittaa ihmisen hengelle ja terveydelle.

– Susi oli lähestynyt pelottomasti isojakin koiria ulkoiluttaneita jääden usein kiertelemään tai makaamaan näkösälle tai lähistölle ihmisen kohdatessaan.

Pihakäynneiksi lasketaan kaikki alle 100 metriä asuin- tai tuotantoeläinrakennuksesta tehdyt näkö- ja jälkihavainnot.

– Lopettamismääräys tuli voimaan sunnuntaina. Tiistai-iltana susi saatiin kaadettua Rengon sahan tienoilla 10-tien liepeillä.

Rengon saha sijaitsee muutaman kilometrin päässä taajamasta.

Rengon kolmannelle kaadetulle susiyksilölle poliisin mukaan pihakäynnit olivat lähes päivittäisiä.

Edellisen kerran Rengon susista kaadettiin kaksi urosta tammikuussa 2017. Toinen niistä oli lauman alfauros.

Naarassusi toimitettiin keskiviikkoaamuna pikarahtina Eviran Oulun toimipisteeseen tutkittavaksi. Poikkeusluvalla kaadetut urokset lähetettiin Taivalkoskelle Luonnonvarakeskukseen jatkotutkimuksiin.

Riistakeskuksen riistapäällikkö Jyri Rauhala arvioi Hämeen Sanomille susilauman vahvuuden olevan Rengon reviirillä yksi tai kaksi sutta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kesällä susien lukumäärä on olennaisesti suurempi kuin maaliskuussa, sillä sudenpennut syntyvät loppukeväästä huhti- ja toukokuussa.

– Susien kiima alkaa helmikuussa. Rengossa uusista pennuista ei ole tehty näköhavaintoja, Piispa toteaa.

Ensimmäistä kertaa pentuja saava naaras synnyttää keskimäärin 3,7 pentua, vanhemmat naaraat yleensä hiukan enemmän.

Luken kesäkuussa tekemän kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2018 Suomessa oli yhteensä 20 susilaumaa. Vuotta aiemmin kannaksi arvioitiin 14 laumaa.

Suomen ja Venäjän välillä liikkuvia niin sanottuja rajalaumoja oli arviolta viisi. Suomessa susikannan painopiste on läntisessä Suomessa, jossa maaliskuussa oli noin 70 prosenttia (16 laumaa) maan susista.

Suomen kannan kokonaismääräksi Luke arvioi maaliskuussa 165–190 sutta, joka on vajaan kymmenyksen enemmän kuin vuonna 2017.

Maaliskuun susikanta edustaa metsästyskauden jälkeistä tilannetta, jolloin susien määrä on alhaisin. HäSa