Kanta-Häme

Kolmasluokkalainen pahoinpideltiin koulussa

Alakoulua käyvä lapsi joutui luokkatoverinsa pahoinpitelemäksi torstaina. Oppilaat olivat poistumassa ruokailusta, kun toinen oppilas pahoinpiteli tämän.

Uhrin äidin mukaan lapsi sai aivotärähdyksen sekä ruhjeita kasvoihin ja jalkoihin. Uhri kävi myös hammaslääkärissä hammaskipujen vuoksi. Äidin mukaan oppilaita ohjannut erityisopettaja ja kouluavustaja eivät osanneet toimia tilanteessa.

– Opettajan mukaan kaikki kävi niin nopeasti ja yllättäen, ettei hän ehtinyt toimia. Ihmettelen, ettei erityisopettajaa ole koulittu tällaisia tilanteita varten. Väliin ei osattu mennä vielä siinäkään vaiheessa, kun lasta kuristettiin, Hämeen Sanomiin yhteyttä ottanut äiti ihmettelee.

Tapahtuneen jälkeen pahoinpidellyksi joutunut lapsi toimitettiin kouluterveydenhoitajan luokse, jossa oli myös lääkäri.

– Siellä saimme ohjeet mennä terveyskeskukseen ja hammaslääkäriin röntgenkuviin.

”Opettaja toimi oikein”

Äidin mukaan osasyy tapahtumiin on opintoympäristö, johon hänen lapsensa siirrettiin tänä syksynä.

Luokassa on oppimishäiriöistä kärsiviä lapsia, joiden opettaja on äidin mukaan vaihtunut vuosittain.

– Vielä viime vuonna hän sai olla tavallisella luokalla, mutta koulu siirsi kaikki avustajaresurssit yhdelle pienluokalle. Päästimme hänet luokalle vain siksi, että meille luvattiin aiemman kokeneen opettajan jatkavan luokalla. Koko syksyn ajan on ollut sellainen tunne, että hän on siellä ensimmäistä pieksämistä odottamassa, äiti sanoo.

Koulun rehtorin mukaan erityisluokanopettaja ja kouluavustaja toimivat tilanteessa oikein.

– He toimivat koulun turvakansion ohjeistuksen mukaan. Lyöjä on tapahtuneen jälkeen viety yhteen luokkaan, loppuluokka toisen opettajan ohjauksessa toiseen luokkaan ja erityisopettaja on lähtenyt uhrin kanssa terveydenhoitajalle. Uhria ei ole jätetty missään vaiheessa yksin tai kahdestaan lyöjän kanssa, rehtori painottaa.

Koulussa on käytössä turvakansio, jonka sisältöön opettajat perehdytetään vuosittain. Rehtorin mukaan oppilaiden välisiin väkivaltatilanteisiin on vaikea varautua nykyistä paremmin.

– Se on pari kolme sekuntia kun on jo tönitty ja lyöty. Opettajan tehtävä on käskyttää oppilaat erilleen tai tarpeen vaatiessa pitää kiinni oppilaasta tilanteen rauhoittamiseksi.

Ankkuri-tiimin tiedoksi

Koulu ilmoitti tilanteesta torstaina poliisille ja lastensuojeluviranomaisille. Osapuolten ollessa alle 15-vuotiaita, poliisi ei tutki tapausta, vaan ohjaa sen eteenpäin lastensuojeluviranomaisten ja Ankkuri-tiimin käsiteltäväksi.

Rehtori ei vielä perjantaina osannut sanoa, miten riidan osapuolten koulunkäynti jatkossa järjestetään. Kumpikaan ei ollut koulussa perjantaina.

– Käymme asian vielä läpi. Kutsumme ainakin lyöjän vanhemmat koululle ja päätämme millaiset seuraukset tapauksella on. (HäSa)

Menot