Kanta-Häme

Kolme cowboyta vastaan ovelat naudat

Nautoja, hevosia ja stetsonpäisiä ratsastajia. Näissä puitteissa järjestettiin Suomen ensimmäiset lännenratsastuksen karjalajien harjoituskisat lauantaina Lopella Launosten kartanossa.

Kilpailujen tavoitteena oli paimentaa kolme nautaa erilliseen aitaukseen hevosen ja ratsastajan yhteispelin avulla. Aikaa paimentamiseen annettiin kaksi minuuttia. Mittelöön saattoi osallistua kolmen ratsukon ryhmissä tai yksin.

Tehtävä osoittautui osanottajille melko vaikeaksi. Monesti nautoja saatiin aitaukseen vain yksi tai kaksi eläinten karatessa juonikkaasti pois paimenten ulottuvilta.

Amerikkalaisia taidonnäytteitä oli seuraamassa useita kymmeniä ihmisiä. Eläinten touhuja isoäitinsä kanssa katsomaan tullut Venla Karvinen seurasi kisoja turvallisesti vaunujen suojista. Aitauksen tapahtumia lapsenlapselleen selostanut Erja Karvinen sanoi epävarmuuden vievän parhaimman terän raportoinneista.

– Olemme ensimmäistä kertaa katsomassa tällaista mittelöä. Sen vuoksi säännötkin jäivät vielä hieman hämäriksi, isoäiti Erja Karvinen sanoi.

Paimennus tekee hyvää

10 kertaa eri lännenlajeissa kilpaillut Ulla Hage kertoi jääneensä lännenratsastukseen koukkuun sen luonnollisuuden vuoksi.

– Tässä lajissa saa hevoselle antaa löysät ohjat ja päästää se käyttämään omia vaistojaan. En pidä sellaisista hevoslajeista, joissa saa koko ajan olla repimässä ohjaksista ja komentelemassa, Hage kertoo.

Nautojen omistaja ja kartanon toimitusjohtaja Virpi Jouttela kertoi paimennettavienkin nauttivan olostaan. Hänen mukaansa nautojen kunto kohenee, ne oppivat toimimaan ryhmässä ja sorkatkin voivat hyvin.

Jouttelan mielestä naudat myös jakavat keskenään taktisia oveluuksia, joita voi hyödyntää aitauksessa. Naudat osaavat olla sukkelia ja jallittavatkin tavan takaa ratsukkoja.

– Toisinaan kuulee ihmisten huokailevan, että eläimiä juoksutetaan ja kiusataan turhan takia. Meillä ainakin naudat riemastuvat aina sporttipäivästä, kun tarjolla on vaihtelua tavalliseen olemiseen, Jouttela sanoo.

 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic