Kanta-Häme Hämeenlinna

Kolme ex-hämeenlinnalaista osallistuu Grönlannin mannerjäätikön ylitykseen

Sami Pirinen (vas.) sekä veljekset Verneri ja Nestori Nurmi odottavat Grönlannin mannerjäätikön ylittämiseltä eniten henkistä kasvua ja tiiviin yhteishengen löytämistä vaikeissakin olosuhteissa. Kuva: Esko Tuovinen

Loimalahden leirikeskukseen oli lauantaina kokoontunut läheisineen 11-henkinen retkikunta, jonka tavoitteena on ylittää Grönlannin mannerjäätikkö 36 päivässä.

Matkaan retkikunta suuntaa jäätikön reunalta 1. huhtikuuta, ja suunta on lännestä itään. Matkaa kertyy linnuntietä 650 kilometriä.

Retkikuntaan kuuluu kolme entistä hämeenlinnalaista: Rengossa kasvaneet veljekset Nestori ja Verneri Nurmi sekä kanta-Hämeenlinnassa koulunsa käynyt Sami Pirinen.

 

Retkikunta kulkee erikoisrajajääkärikillan lipun alla, johon osallistujat kuuluvat yhtä laskuvarjojääkäriä lukuun ottamatta. Osallistujien ikähaarukka on 24–29 vuotta.

– Vierailemme matkan varrella kahdella jenkkien hylkäämällä tutka-asemalla DYE-2:lla ja DYE-3:lla, joista toisella kukaan suomalainen ei ole ennen vieraillut. Se voi olla melkoinen aikakapseli, pohtii retkikunnan johtajana toimiva Nestori Nurmi.

Hän työskentelee siviilissä myyntityössä forssalaisessa C.P.E. Production oy:ssä, joka valmistaa luotiliivejä ja mellakkavarusteita.

Verneri Nurmi opiskelee ensihoitajaksi Lappeenrannassa, ja Sami Pirinen on palomiehenä Espoossa. He toimivat retkikunnassa lääkintämiehinä. Muillakin retkikuntalaisilla on omat roolinsa.

 

Grönlannin mannerjäätikön ylitykseen retkikunta on valmistautunut kolme vuotta.

Tähän kuuluu esimerkiksi jäätikkö- ja ensiapukurssien käynti, arktinen talviretkeily, harjoitusreissu Ruotsin Lappiin ja aikaisempien retkikuntien kokemuksista oppiminen.

– Tosi paljon olemme pohtineet riskejä, ja olemme suunnitelleet toimintaohjeet etukäteen kaikkiin tilanteisiin, Verneri Nurmi kertoo.

Riskejä ovat muun muassa kovat pakkaset, paleltumat, myrskyt, railot, jääkarhut, onnettomuudet ja sairastumiset.

– Yksi isoimmista heikkouksista on se, jos joku ei sano, että hänellä on joku vaiva. Voisimme keventää hänen taakkaansa. Reissu opettaa meille henkistä kasvua, tietynlaista heikkouden näyttämistä ja nöyryyttä, Nestori Nurmi ja Sami Pirinen sanovat.

– Odotan eniten oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Onpahan sitten tehnyt jotain, mitä kiikkustuolissa muistella, Pirinen lisää. HÄSA