Kanta-Häme

Kolme hämäläispoliisia käräjillä Myllylä-urkinnasta

Kolme Kanta-Hämeen poliisilaitoksen poliisia joutui maanantaina vastaamaan käräjäoikeudessa syytteisiin hiihtäjä Mika Myllylän henkilötietojen laittomasta urkinnasta.

Poliiseja syytetään henkilörekisteririkoksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta heidän tarkasteltuaan Myllylän kuolinsyytutkimuksiin liittyviä tietoja ilman pätevää syytä.

Syytteessä on kolme Hämeenlinnassa työskennellyttä poliisia: nuorempi konstaapeli, vanhempi konstaapeli ja ylikonstaapeli. He olivat lukeneet poliisin Patja-tietojärjestelmän kautta Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitosten tekemiä ns. sekalaisilmoituksia tutkinnasta.

Hämeenlinnalaispoliisien tuomiot julkistetaan lokakuun 11. päivänä.

150 tapausta tutkinnassa

Lukuisat poliisit urkkivat tietoja poliisin järjestelmistä Myllylän kuoltua vuoden 2011 heinäkuussa.

Syyteharkinnassa oli noin 150 urkintatapausta eri puolilta Suomea, mutta yli 60 henkilöä sai jo tutkinnan alussa syyttämättäjättämispäätöksen. Syytteet nostettiin noin 90 henkilöä vastaan ja suuri osa heistä on tunnustanut urkinnan.

Syytteessä on poliisin miehistöä ja vartijoita. Päälliköitä tai muita hallinnon korkeita virkailijoita ei ole syytteessä.

Oikeudenkäynnit suljetuin ovin

Oikeudenkäynnit poliiseja vastaan käynnistyivät tänä syksynä. Myös ensimmäiset tuomiot on jo luettu.

Kymen Sanomien mukaan Kotkassa tietoja katsoneen poliisin hylättiin, koska oikeuden mukaan hänellä oli hyväksyttävä syy tietojen katsomiseen.

Kahden kouvolalaisen poliisin puolestaan katsottiin syyllistyneen henkilörekisteririkkomuksen ja virkavelvollisuuden rikkomisen. Teon vähäisyyden takia heidät jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Asiasta uutisoi tiistaina Kouvolan Sanomat.

Oikeudenkäynnit käydään suljetuin ovin ja ilman yleisöä, sillä niissä käsitellään salassa pidettävää tietoa. (HäSa)