fbpx
Kanta-Häme

Kolme isoa koulua remontissa

Kun koululaiset ovat kesälaitumilla, remonttimiehet ahkeroivat kouluissa. Remonttia tehdään parhaillaan Turengin ja Tervakosken alakouluissa sekä Tervakosken yhteiskoulussa.

Kaikkia kohteita korjataan kosteusongelmien ja mikrobien takia.

Oireita mikrobeista

Janakkalan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen kertoo, että ongelmat tulivat ilmi, kun osa koululaisista ja opettajista alkoi oireilla. Oireilun takia tiloja ja sisäilmaa alettiin tutkia.

Materiaalinäytteitä otettiin viime talven aikana, ja Turengin ja Tervakosken näytteissä todettiin aktinomykeetti-bakteereja ohjearvoja suurempi pitoisuus sekä bakteeri- ja sienikasvustoja.

Turengin koulussa ongelmallinen alue on ollut D-siipi. Siellä pärjättiin viime lukukausi 15 ilmanpuhdistimen avulla. Lisäksi pari luokkatilaa oli kokonaan poissa käytöstä.

Märkiä kenkiä ja kosteaa siivousta

Oletus oli, että kosteus pääsisi D-siipeen maaperästä, mutta niin ei ollutkaan. Kunnan käyttämän asiantuntijakonsultin mukaan kosteus on todennäköisesti peräisin koululaisten jalkineista ja siivouksesta.

Nyt Turengissa uusitaan kaikki D-siiven lattiat. Kolmikerroksinen D-siipi on alakoulun uusin osa, joka on peräisin 1980-luvun alusta.

– Lattiasta on jyrsitty vanha tasoite pois. Sen jälkeen se on käsitelty epoksilla, joka sulkee betonipinnan. Tämän jälkeen lattiasta ei pääse haihtumaan mitään eikä lattiaan imeydy mitään, Härkönen selvittää.

Käsittelyn jälkeen lattia saa uuden tasoitteen, ja päällimmäiseksi tulee muovimatto. Aiemmin lattioissa oli muovilaatat.

Kosteutta maaperästä

Tervakosken koulujen kosteusongelmat ovat aiheutuneet maaperästä. Tervakosken alakoululla ongelmakohtia ovat alakerroksen kaksi luokkaa sekä terveydenhoitajan ja lääkärin tilat. Ensimmäisen kerros on jonkin verran maanpinnan alapuolella. Kosteutta oli päässyt seinän korkkieristeeseen. Korkin päällä oli Siborex-kerros ja sen päällä vielä kuitutapetti, joten korkki ei ollut päässyt kuivumaan.

Tervakosken koulun remontti on sen verran suuri, ettei se valmistu kesäloman aikana kuten kahden muun koulun remontit. Valmista pitäisi olla kuitenkin vuoden lopussa.

Tiilipinta näkyviin

Kostuneiden huoneiden ulkoseinistä on purettu kaikki päällyste- ja eristyskerrokset. Jäljellä on enää tiiliseinä, joka saa myöhemmin uudet eristeet ja päällysteen.

Lattiakin on purettu betonipintaan asti. Tiiliseinän eteen on tehty on puoli metriä leveä ja yhtä syvä kaivanto, koska lattian alta on poistettu johtokanaali.

Luokat, terveydenhoitajan huone ja käytävä saavat uudenlaisen, niin sanotun ilmanvaihtolattian. Ilma kulkee lattian pienissä kennoissa. Seinänviereiseen kanavaan kytketään imuri, joka imee ilmaa pois.

– Sitäkin harkittiin, että olisi piikattu koko lattia pois, mutta se olisi tullut liian kalliiksi, Härkönen sanoo.

Korjaustarve jatkuu

Tervakosken koululla on tehty remonttia aiemminkin. Seinä korjattiin ulkopuolelta viime kesänä, ja juhlasalisiipi sai uuden vesikatteen huhtikuussa.

Tervakosken koululla vieraili kevään aikana pari homekoiraa, jotka merkitsivät joitakin kohtia. Härkösen mukaan merkattuja kohtia ei ollut poikkeuksellisen paljon.

Se on kuitenkin selvää, ettei korjaustarve Tervakosken koululla pääty tähän. Ensi vuonna on tarkoitus toteuttaa keittiön ja ruokalan remontti, mikäli valtuusto myöntää sille rahat.

Tervakosken yhteiskoulussa jatkuu nyt tavallaan vanha lattiaremontti. Viime kesänä korjattiin kosteuden takia kaksi luokkaa, ja tänä kesänä korjataan niiden lähellä olevat kolme luokkaa. Lisäksi yhteiskoulun ovikatoksen katetta uusitaan parhaillaan. (HäSa)

Menot