Kanta-Häme

Kolmella soinnulla kyynisyyttä vastaan

– Meidän aikamme kiusallisin piirre on kyynisyys ja kaiken epäileminen. Voisiko välillä vain nauttia (musiikista) ja katsoa eteenpäin, puuskahtaa ohjaaja Riku Suokas.

Suokas ohjasi Timo Koivusalon kanssa elokuvan Vuonna 85, ja sanoo heidän tehneen siitä suorastaan häpeämättömän romanttisen.

Ohjenuorana miehet pitivät tietynlaista naiivisuutta ja kirkasotsaisuutta.

– Kyllä tämä on yhdenlainen manifesti kyynisyyttä vastaan. Vilpitön tarina, jossa musiikki vielä käy suoraan tunteisiin, myötäilee Koivusalo.

Riku Suokas vertaa teosta kolmen soinnun rokkibiisiin.

– Sekin voi olla päällepäin simppelin tuntuinen, mutta se tehoaa, hän sanoo.

Musikaali muutettiin …elokuvaksi

Vuonna 85 on romanttinen komedia, joka perustuu samannimiseen menestysmusikaaliin. Heikki Syrjän, Riku Suokkaan ja Heikki Vihisen käsikirjoittaman musikaalin on jo nähnyt lähes 300 000 katsojaa Tampereen työväenteatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa.

Elokuvan rakkaustarina on sijoitettu 1980-luvun Tampereelle ja sitä ryydittävät Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Popedan kappaleet. Popedaa nähdään elokuvassa lavallakin, ja Eppu Normaalin Martti Syrjä hauskuuttaa vitsinnälkäistä yleisöä hiukan toisenlaisessa roolissa.

Vaikka elokuvan (ja musikaalinkin) alaotsikkona on ”manserock-elokuva”, on musiikki sittenkin vain yksi lisäke ja ajankuvan täydentäjä kokonaisuudessa.

– Rakkaus ja kolmiodraama ovat ikuisia aiheita, Suokas sanoo.

Timo Koivusalo korostaa, että näyttelijävalinta oli sen takia tarkkaa puuhaa ja näyttelijäntyöllä suuri merkitys lopputuloksen kannalta.

– Että tunteet olisivat tosi oikeita ja vilpittömän aitoja, hän sanoo.

Väärän sukupolven …päätähdet

Elokuvan pääparina näyttelevät Reino Nordin ja Malla Malmivaara. He tunnustavat olevansa ”aivan väärän sukupolven ihmisiä” innostuakseen suomirockista. Nordin on syntynyt vuonna 1983 ja Malmivaara 1982.

– Vanhempien levyhyllystä sitä joutui joskus pakosti kuulemaan, Malmivaara sanoo.

Molempien silmät kuitenkin aukesivat elokuvaa tehdessä. Nyt he saattavat ainakin ymmärtää 1980-luvun biisejä, jos eivät nyt aivan rakastakaan niitä.

– Etenkin lyriikat ovat monissa hyviä. Juice on näistä ehdottomasti mielenkiintoisin, he sanovat.

Naiivin rakkauden näyttelemiseen ja kolmiodraamassa riutumiseen heitä auttoi Malmivaaran mielestä se, että ohjaaja Koivusalo osasi valita rooleihin sopivat henkilöt.

– Minä, Malla ja Mikko (Nousiainen) ollan hyvä trio. Luotamme toisiimme, oli helppoa ja vaivatonta näytellä, Reino Nordin täydentää. (HäSa)

Vuonna 85 -elokuvan ensi-ilta on 25. tammikuuta.