Kanta-Häme

Kolmelle karjankasvattajalle tuomiot

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on lokakuussa antanut tuomion kahdessa tapauksessa, joissa maatalon tuotantoeläiminä pidetyt naudat ovat kärsineet puutteellisesta hoidosta vuosien ajan.

Jokioisilla nautoja pitäneen maatalousyhtymän kahta vastuuhenkilöä syytettiin jopa vuodesta 2003 asti jatkuneista laiminlyönneistä.

Tilan naudat olivat syytteen mukaan likaisia ja osittain lantapanssarin peitossa. Vanha navetta oli huonokuntoinen, eikä eläimillä ollut aina puhdasta vettä tai mahdollisuutta päästä jaloittelemaan.

Ennen tutkintapyynnön tekemistä poliisille valvontaeläinlääkäri oli joutunut käymään vuoden sisällä seitsemällä tarkastuskäynnillä tilalla.

Forssasta käräjille joutui mies, jonka tilalla valvontaeläinlääkäri kohtasi kolmen vuoden kuluessa hoitamattomia, laihoja ja sairaita nautoja sekä yhden kuolemaisillaan olleen eläimen.

Eläinsuojelusta ja sen valvonnasta opinnäytetyönsä vuonna 2014 tehneen Sami Mannisen tutkimuksen mukaan eläinsuojelurikoksissa näkyy usein tuottajien loppuun palaminen sekä tiukka taloudellinen tilanne.

Oikeudenkäyntien tuomioista ja muista materiaaleista ei selviä, olivatko nämä syyt taustalla myös lokakuussa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa annetuissa tuomioissa.

Jokioisten tapauksessa toinen syytetyistä vetosi ikääntymiseensä ja kertoi lopettavansa eläintenpidon vuoden loppuun mennessä.

Oikeuteen päätyvien eläinsuojelurikosten määrä vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain. Tutkimusten mukaan paljon riippuu paikallisista eläinlääkäreistä, poliiseista ja syyttäjistä.

Eläinsuojelurikoksista väitöskirjaa tekevän Tarja Koskelan aiempien tutkimusten perusteella Kanta-Hämeen käräjäoikeuden lokakuussa antamat tuomiot olivat varsin tyypillisiä.

Molemmissa tapauksissa määrätty eläinten menettäminen on sen sijaan Suomessa edelleen harvinainen seuraamus. Vain vajaassa 7 prosentissa tuomioita eläimet määrätään valtiolle.

Jokioisten nautatilalliset määrättiin kumpikin maksamaan 60 päiväsakkoa ja he saivat lyhyimmän mahdollisen eläintenpitokiellon.

Heidän eläimensä tuomittiin valtiolle menetetyiksi. Heillä on vuoden loppuun asti aikaa myydä tai muuten luovuttaa eläimensä pois.

Forssalaismies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänelle määrättiin myös kahden vuoden mittainen eläintenpitokielto ja hän menettää eläimensä valtiolle.

Kenelläkään tuomituista ei ole aiempaa rikostaustaa. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic