Kanta-Häme

Kolmen kunnan vesi

Vesijohtolinjan osuudet Hämeenlinnasta Hattulaan ja Hattulasta Iittalaan ovat jo valmistuneet. Työn alla on vielä pätkä Iittalasta Toijalaan.

Loppuvuodesta Ahveniston veden pitäisi virrata Akaaseen.

Kustannusarvio alittunee

Johdon rakennuttaa HS-vesi, jonka osaomistaja Akaan kaupunki on. Vesijohdosta tuleekin Akaan ensisijainen vedenlähde.

Iittalassa kyse on varalähteestä. Sepänkaarteen pohjavesilaitos säilyy Iittalan vesihuollon päälähteenä. Uuden vesijohdon on tarkoitus varmistaa veden riittävyys Iittalassa.

Vesijohdosta piti ensin tulla Akaaseenkin vain toissijainen vedenlähde.

– Akaan tultua HS-veden osaomistajaksi päätettiin, että nykyinen Valkeakosken vesilaitos jää varalähteeksi ja uusi johtolinja tuo ensisijaisen veden Akaaseen, sanoo projektipäällikkö Jukka Suominen HS-vedeltä.

Kokonaiskustannukset jäävät todennäköisesti pienemmiksi kuin ennalta arvioitiin. Alkuperäinen kokonaiskustannusarvio on 14,1 miljoonaa euroa. Siinä Akaan kaupungin osuus on 2,5 miljoonaa euroa ja HS-veden 10,3 miljoonaa euroa. Lopun rahoittaa valtio.

Suominen sanoo, että Iittalassa vesijohdolla ei pitäisi olla vaikutusta veden laatuun. Akaassa taas veden laatu paranee sen ansiosta.

Ohut jää vaikeuttaa työtä

Harvinaisen lämmin talvi on pakottanut suunnittelemaan työtä lennossa, sanoo työpäällikkö Petri Mantila Lakeuden Maanrakennus oy:stä, joka on työssä urakoitsijana.

Jäätymistä on yritetty jouduttaa muun muassa auraamalla lumet pois ja pumppaamalla vettä jään päälle rannasta.

– Tämäkin onnistuu luonnollisesti vain jos on pakkasta.

Ohut jää vaikeuttaa työtä myös siinä vaiheessa, kun putki upotetaan järven pohjaan. Työtä joudutaan tekemään kevyellä kalustolla, joka ei ole kaikkein tehokkain.

Äimäjärvellä työt alkoivat tammikuussa. Tämä kolmas lohko, joka alkaa Sepänkaarteesta ja päättyy Tuulimäkeen, valmistuu kesän alkupuolella.

Äimäjärven osan pituus on noin 4,5 kilometriä ja se koostuu kymmenestä 500 metrin pituisesta pätkästä, joita parhaillaan yhdistetään.

Valmistuttuaan putki upotetaan järven pohjaan 140 kilon painoisten punnusten avulla, joita putkeen tulee yli 3 000.

Kokonaisuudessaan johtolinja on 37 kilometriä pitkä. Linjan varrella on seitsemän jätevedenpumppaamoa, kaksi paineenkorotuspumppaamoa ja yksi vedenhankintakaivo.(HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020