fbpx
Kanta-Häme

Kolmen vartin veronkorotus luvassa

Kohtalaiset veronkorotukset odottavat kaupunkilaisia vuodenvaihteessa, jos kaupunginhallitus ja valtuusto hyväksyvät kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan esityksen.

Esitys korottaisi tuloveroprosenttia 0,75 prosenttiyksiköllä. Tällä hetkellä Hämeenlinnan veroprosentti on 19,5. Ensi vuoden alusta se nousee 20,25 prosenttiin, jos esitys hyväksytään.

Sillä ennustetaan verotuloja kertyvän 232,3 miljoonaa euroa.

Asunnoista 7 miljoonaa

Myös kaikkiin kiinteistöveroihin on tulossa korotus. Yleinen kiinteistövero esitetään nostettavaksi 1,05 prosentista 1,15:een. Se koskee lähinnä toimisto-, myymälä- ja teollisuusrakennuksia.

Tuloja lasketaan kertyvän noin 13,6 miljoonaa euroa.

Vakituisten asuntojen vero nousee 0,45 prosentista 0,50 prosenttiin. Veroja kertynee reilut 7 miljoonaa.

Vapaa-ajan asuntojen prosentti noussee yhdestä 1,10:een. Sillä arvioidaan koottavan noin 1,2 miljoonan verotulot.

Voimalaitoksille määrätään oma kiinteistöveroprosenttinsa. Sellaista ei tähän mennessä ole ollut. Prosentiksi ehdotetaan 1,5.

Tähän mennessä Hämeenlinnassa voimalaitoksilla ei ole ollut mainittavaa verotusarvoa. Prosentti halutaan kuitenkin määrätä tulevaisuutta silmällä pitäen.

Yleishyödylliset nollassa

Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti on ollut korkein mahdollinen eli kolme. Siinä se pysyy ensi vuonnakin. Tuloja kertynee reilut 100 000 euroa.

Yleishyödyllisiä rakennuksia ei veroteta, vaikka se olisi mahdollista.

Kaupunginhallitus käsittelee veroprosentteja maanantaina. Valtuustoon asia tulee yhdessä budjetin kanssa 11. marraskuuta. (HäSa)

Menot