Kanta-Häme

Kolmesataa löysi ilmaiskonserttiin

– Sibelius-kuva täydentyy. Ensin tutustuimme Sibeliuksen koulupäivään ja nyt kuulemme, mitä hän sävelsi. Täydellinen päivä, pohti forssalainen Eliisa Asikainen lauantaina iltapäivällä Hämeenkaaressa.

He varasivat hyvissä ajoin paikkansa Sibeliuksen syksy -festivaaliin kuuluneessa ilmaisessa ”yllätyskonsertissa” Hämeenkaaressa. Sinfonia Lahti soitti Okko Kamun johdolla sekä varhaista että myöhäistä Sibeliusta: Satu-sävelrunoelman ja seitsemännen sinfonian.

– Ei kaikki satua, mikä siltä kuulostaa, Kamu myhäili alkajaisiksi.

– Ohjelmassa on myös kruununjalokivi. Nämä ovat yleisön toivekappaleita.

Eliisa Asikainen ja loppilainen Tarusisko Hirvenoja osallistuivat ensimmäistä kertaa sinfoniakonserttiin Hämeenlinnassa.

– Ilmaisuus houkutteli. Oli kerrankin tilaisuus maalta tulla, he kertoivat.

Hirvenoja oli aiemmin päivällä mukana järjestämässä festivaaliin kuuluneen Nuottiavainpolun rastia lyseolla.

– [Kirjastossa esitetyssä] filmissä Sibelius itse sanoi, ettei halua puhua musiikistaan, koska se on kuin perhosen siipi – kun sitä koskettaa, perhonen ei enää lennä. Odotan konsertilta rauhaa, vaipumista ajatuksiin ja sitä, että musiikki vie mennessään, Asikainen pohti.

Tieto tuli tekstarilla

Hämeenlinnalainen Lauri Rekola kuuli ilmaiskonsertista tekstiviestitse kaveriltaan ja päätti lyhyellä varoitusajalla lähteä kuuntelemaan.

– En tiennyt mitään koko tapahtumasta. Yleensä käyn kulttuuririennoissa Helsingissä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen Sinfonia Lahtea, Rekola kertoi.

Mukaansa hän houkutteli helsinkiläistyneen Antti Rekolan. Ilmaisuus oli yksi kriteeri lähteä Hämeenkaareen.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön konserttituottajan Tatu Pohjolan tuntuma oli, että salissa näkyi paljon uusia kasvoja eikä vain vakiintunutta sinfoniakonserttiyleisöä.

– Oli kiva huomata, että joukossa oli pieniä lapsiakin.

Hämeenkaari olisi vetänyt 1 100 kuulijaa. Yleisömääräksi jäi 276. Se oli järjestäjille pettymys.

– Kokeilu oli kuitenkin hyvä eli konsertti kannatti järjestää. Orkesteri kehui Hämeenkaaren akustiikkaa, ja itselle jäi hyvä fiilis. Konsertissa oli kiva tunnelma, Pohjola summasi.

Festivaaliviikonlopun perjantaina esitetty Sibelius-fantasia keräsi puolestaan järjestäjien tarkennetun arvion mukaan peräti 4500 kuuntelijaa ja katselijaa torille ja Kirkkopuistoon. (HäSa)