Kanta-Häme Kolumnit

Kolumni: Tulipa tehtyä seikkailu Lemmenjoelle

Kuva: Pekka Rautiainen

Ilmavoimien seikkailulla Lemmenjoen edustusmajalla on kovat seuraukset. Johtavia upseereita koskeva rikostutkinta voi heijastua niin puolustusvoimien komentajan jatkamiseen kuin tuleviin hävittäjähankintoihin.

Pienen Suomen ehdoton vahvuus on, että keskeiset päättäjät tietävät toisensa ja tuntevat toistensa toimintaa.

Lemmenjoen vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa on kyse eniten siitä, millaiset puitteet verkostoituminen vaatii. Kerrotaan vähintään normaaleista ruokajuomatarjoiluista, yöllisistä laserase-taisteluista ja karaoke-kisoista.

Hornetit ehtivät arvovieraita Kuopion Rissalasta Lemmenjoelle lennättäneen kuljetuskoneen siivelle, mutta eksyivät matkalla valtakunnallisen paraatin ylilennolle Mikkelissä.

Oma lukunsa tietysti on, jos Lemmenjoen tapaamisen isäntä haukkuu ja sättii omat sekä vieraat.

Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö ja hänen esimiehensä, ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ovat leivättömän pöydän ääressä. Upseerit ovat sivistyneitä naisia ja miehiä, mutta onko ilmavoimiin pesiytynyt ihan oma kulttuurinsa?

Selvityksen teettäminen pitää pyytäjän selvityksen ulkopuolella, kuten olemme nähneet entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) ja poliisihallinnon vastuukysymysten kanssa. Tasavallan ahkerin selvittäjä lienee elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Mielenkiintoinen on STT:n uutinen siitä, että puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö olisi saanut tiedon Lemmenjoen selkkauksesta jo viime vuoden helmikuussa.

Nyt tammikuussa on puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on sitten pyytämässä selvitystä ja kertonut keskustelleensa myös tasavallan presidentin kanssa.

Painavinta koko jupakassa on, että myös puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin roolin perään kysellään, kun hän on ilmeisesti saanut tuoreeltaan tietoa Lemmenjoen tapauksesta.

Lindbergin pesti komentajana päättyy kesän lopulla. Voi olla, että seuraava komentaja ei ole lentäjä.

Lindberg oli aikanaan lentämässä ensimmäisiä Horneteja Suomeen. Silloinen ilmavoimien komentaja Heikki Nikunen on antanut ymmärtää tehneensä Hornet-päätöksen itse Mauno Koiviston, Esko Ahon ja Elisabeth Rehnin siunauksella.

Ilmavoimien seuraavan komentajan rooli tulevissa hävittäjähankinnoissa on kiintoisa.

Eskelinen ei hae uudelleen määräaikaista virkaansa, vaan hänen kautensa päättyy huhtikuussa. Presidentti nimittänee hänen seuraajansa Ylen uutisen mukaan ensi viikolla.

Päivän lehti

13.7.2020