fbpx
Kanta-Häme

Komea kotka kävi kylässä

Lintujen syysmuutto on tarjonnut runsaasti mielenkiintoista ja harvinaista nähtävää Kanta-Hämeessä. Yllättävin havainto tehtiin viikonloppuna Hattulan Tenholassa, jossa komea pikkukiljukotka saalisteli parin päivän ajan myyriä osittain puidulla viljapellolla.

Pikkukiljukotka on suunnilleen sääksen kokoinen tummanruskea petolintu. Se ei pesi Suomessa säännöllisesti, mutta vuosittain nähdään muutamia kierteleviä yksilöitä lähinnä rannikkoseuduilla. Sen sijaan Kanta-Hämeestä ei ole tiedossa aiemmin varmistettua havaintoa, niinpä Hattulan yksilö houkutteli paikalle kymmenittäin bongareita.

Laji pesii etupäässä itäisen Euroopan metsäseuduilla. Lähimmät pesimäalueet ovat Virossa.

Birdlifen tietojen mukaan Suomen ensimmäinen pikkukiljukotka on havaittu Lounais-Hämeen puolella Tammelassa vuonna 1902.

Hattulasta löytyi viikonloppuna toinenkin harvinainen petolintuvieras arosuohaukka. Laji on vähälukuinen läpimuuttaja Etelä-Suomessa, joskin havainnot siitä ovat viime vuosina selvästi yleistyneet.

Myös Kanta-Hämeessä arosuohaukasta on kertynyt useita havaintoja viime vuosilta, vaikka laji yhä on satunnaisvieras. Pesiviä pareja Suomessa on vain muutamia Pohjois-Pohjanmaalla.

Hattulan Lehijärvellä on jo parisen viikkoa ihasteltu paikalla viihtyvää jalohaikaraa. Huomiota herättävä täysin valkoinen haikara on nykyisin yhä yleisempi näky maakunnassa, sillä yksinomaan tänä vuonna niitä on nähty Hattulan lisäksi myös Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Hausjärvellä ja Riihimäellä.

Useimmat havainnot ovat yksinäisistä linnuista, mutta Riihimäen Sammalistonsuolla jalohaikaroita on ollut samanaikaisesti kolmekin yksilöä.

Kattohaikara puolestaan on tepastellut viime päivinä Pyölin pelloilla Hämeenlinnan Iittalassa.

Eräs syksyn harvinaisuuksista on myös Janakkalan Turengissa viime viikolla nähty kirjokerttu. Lintu levähti parin päivän ajan entisen sokeritehtaan allasalueen pensaikoissa. Samassa paikassa laji havaittiin myös edellisen kerran loppuvuodesta 2011.

Syysmuutolla odotellaan seuraavaksi muun muassa kurkien liikkeellelähtöä. Se lienee edessä muutaman viikon sisällä. HÄSA

Menot