Kanta-Häme

Komediassa pannaan kaikki peliin

Aku Hirviniemi. Sami Hedberg. Jaajo Linnonmaa. Kaikki ovat omalla alallaan menestyneitä.

Hirviniemi näyttelijänä ja Hedberg stand up -koomikkona. Linnonmaa on valittu Suomen parhaaksi radioääneksi ties kuinka monta kertaa.

Nyt kaikki kolme ovat Luokkakokous-elokuvan päähenkilöitä.

Komedia kertoo viikonlopusta, jona kolme noin 35–40-vuotiasta miestä lähtee luokkakokoukseen ottamaan ilon irti elämästä. Kaikilla on tahoillaan omat kriisinsä.

Komediassa kyse on rytmiikasta

Linnonmaa ja Hedberg eivät ole ennen näytelleet. Linnonmaa tosin on ollut pienessä roolissa Syke-televisiosarjassa, mutta muuten he ovat noviiseja.

– Oli kyllä kivaa, Hedberg sanoo ja jatkaa:

– Uudenlaista ja haastavaa.

Idea komediakolmikkoon tuli tuottaja Jesse Fryckmanilta. Hän on Linnonmaan paras kaveri ja ideoi tuotantoryhmän palaverissa, että entä jos elokuvaan kysyttäisiin Suomen ”kolmea hauskinta jätkää”.

Fryckman soitti Linnonmaalle ja yskäisi idean kuulumisten väliin, eikä kysellyt edes suostumusta.

Markus Selin taas lähestyi Sami Hedbergiä ja Aku Hirviniemeä. Kun aikataulut saatiin natsamaan yhteen, kasassa oli kolme hauskaa jätkää.

Elokuvan ohjaaja Taneli Mustonen sanoo, että komedia on paljon muutakin, eikä hauskuus syntynyt vain käsikirjoituksesta ja eturivin koomikoista.

Mustosen mukaan elokuvan leikkausvaiheessa jouduttiin panemaan kaikki peliin, sillä rytmityksen kanssa oli ongelmia.

– Komedia on rytmiikkaa. Siihen ei voi suhtautua ylimielisesti.

Halu esiintyä

Linnonmaalla ja Hedbergillä on takana pitkä ura, ja on ollut kiehtovaa hypätä uuteen.

– Radio-ohjelmaa tehdessä kukaan ei ole koskaan sanonut, miten ohjelmaa pitäisi tehdä. Nyt joku kertoi koko ajan pieniä juttuja hahmosta. Esimerkiksi kopauttaako se sun tyyppi tosiaan Aku Hirviniemen hahmoa tuolla tavalla kypärään.

– Siinä rupesi sitten miettimään hahmoa syvällisemmin, Linnonmaa kuvailee.

Hedberg taas on esiintynyt kymmenen vuotta ja kohdannut yleisön silmästä silmään.

– Stand upissa olen lavalla omana itsenäni. Olisihan se hulluutta, jos kokemuksestani ei olisi ollut mitään hyötyä näyttelemisessä.

Juttuja pudotellaan tulevaisuudessa

Ohjaaja Mustonen meni päänäyttelijöiden ensimmäiseen tapaamiseen skeptisenä. Vaikka kolmikko ei tuntenut toisiaan etukäteen, heidän välilleen syntyi pian hyvä meininki.

– Samalla tuli kuvattua ystävyyttä, joka syntyi kuvausten aikana, Mustonen kehaisee.

Yhteisten kuvaussessioiden aikana tuli myös miljoona uutta juttua, joita Linnonmaa voi pudotella radio-ohjelmissaan tai Hedberg stand up -keikoillaan.

Linnonmaa piti muutama vuosi sitten välivuoden ja mietti, mitä hän haluaa elämällään tehdä. Sen aikana kirkastui, kuten myös elokuvan kuvauksissa, että radio on hänelle se oikea juttu. Elokuvan ja Syke-sarjan kuvaukset ovat olleet päivätyölle hyvää ja kaivattua vaihtelua.

Hedberg on samaa mieltä.

– Tulihan tässä himo tehdä lisää, vaikka stand up on se omin juttu. (HäSa)

Luokkakokous ensi-illassa keskiviikkona 25.2.2015.