Kanta-Häme

Komentaja Aarnio hurjasta miinoitusepäilystä: ”Sellainen on mahdollista”

Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja Markus Aarnio sanoo, että ruotsalaistutkijan hurjat epäilyt Ruotsin aluevesien miinoittamisesta ovat mahdollisia. Hän kuitenkin painottaa, että tässä vaiheessa kyse on vielä epäilyistä.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Tomas Ries sanoi Svenska Dagbladetille, että Ruotsin aluevesille mahdollisesti tunkeutunut sukellusvene on voinut levittää saaristoon miinoja tai tiedustelulaitteita. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Riesin mukaan sukellusveneen tunkeutuminen syvälle Ruotsin aluevesille tarkoittaisi sitä, että jotain valmistellaan.

Aarnio muistuttaa, ettei julkisesti ole edes vahvistettu, että Ruotsin aluevesillä olisi sinne kuulumaton sukellusvene.

– Edelleen puhutaan epäilystä. Tutkijan arviot ovat edelleenkin vain arvioita. En tiedä perustuvatko ne mitenkään todellisiin tietoihin vain ovatko vain arvauksia. Mahdollista sellainen toiminta on, mutta miksi siellä sellaista tapahtuisi? Siihen en halua ottaa kantaa.

Aarnio sanoo, että Suomessa tilannetta seurataan tarkasti ja mielenkiinnolla.

– Kyllähän se on huolestuttavaa, jos sieltä löytyy kohteita.

Aarnio ei muista ainuttakaan tapausta lähihistoriasta, jossa syvälle Suomen aluevesille olisi tunkeuduttu sukellusveneellä.

– Suomen valvonta on aika tehokasta ja meidän sensorijärjestelmistä, tutkista, kameroista ja vedenalaisista valvontajärjestelmistä saadaan havaintoja hyvissä ajoin, jos meidän aluevesiä lähestyy maali, jonka aikomuksia emme tiedä.

– Tällainen kohde otettaisiin heti seurantaan ja pyrittäisiin pääsääntöisesti ohjaamaan ulos aluevesiltämme. Mielestäni meidän valvontajärjestelmä on aukoton ja valvonta on ympärivuorokautista.

Svenska Dagbladet kertoo, että Ruotsissa puolustusvoimat on etsinyt suuroperaatiossa vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä Tukholman saaristoalueella.

Tiedot eivät ole Aarnion mukaan vaikuttaneet Suomen valmiuteen pintaliikenteen ja vedenalaisen liikenteen valvonnassa.

Interfax kertoi Venäjän puolustusministeriön lähteisiin vedoten, ettei Venäjän laivaston aluksia ole tällä hetkellä pulassa. (LM-HäSa)

Juha Vainio