Kanta-Häme

Kommentti: EKP:n aate on vanhasta oppikirjasta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Euroopan keskuspankki EKP laski edelleen pankkien keskuspankkikorkoa. Se käynnistää uudelleen velkakirjaostot, mikä käytännössä tarkoittaa ylitöitä setelipainoille.

EKP ilmoittaa pitävänsä korot nykyisellä tasolla tai nykyistä alhaisempana kunnes sen inflaatiotavoite on toteutumassa.

Keskuspankki romautti lyhyet korot alas jo vuoden 2008 lopulla. Pankkien talletuskoron se painoi miinukselle vuonna 2014. Investoinnit eivät ole käynnistyneet eikä kestävää talouskasvua näy. Kriisimaiden pankit ovat kuralla.

Nollakoroilla on toki vaikutusta. Omaisuusarvot ovat kohonneet paikoin niin paljon, että kuplia on paisunut sinne ja tänne. Kullan hinta on huippulukemissa, jopa keskuspankkien luottamus rahan arvoon horjuu. Kriisimaiden hallitukset ovat saaneet nollakorosta luvan jatkaa elämään entisillä urilla. Kansa on totutettu nollakorkoihin.

Korot ja rahan saatavuus eivät ole olleet koko ”pitkän taantuman” aikana ongelma. Miksi ongelmat yritetään hoitaa rahapolitiikalla ja koroilla? Eihän kuluttajahintojen nousuakaan saa käyntiin koroilla, kun hintoja painaa Aasian halpatuonti.

Herää epäilys, ovatko useimmat EKP:n peruskivet oikeilla paikoilla. Toimiiko se opeilla, jotka eivät enää toimi nykymaailmassa?

Lue myös: Euroopan keskuspankki elvyttää taas: talletuskorkoon lisää miinusta ja arvopapereita ostetaan 20 miljardilla kuukaudessa

Päivän lehti

24.1.2020