Kanta-Häme Kolumnit

Kommentti: Hämeenlinnan valtuusto pursuaa viisautta, jota on mahdoton kahlita

Hämeenlinnan valtuusto pursuaa nykyään viisautta, jota mahdoton kahlita.
Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ja kokouksen sihteerinä toiminut Kirsi Tikka vaihtoivat kuulumisia kahvitauolla.

Nyt tiedämme, että äänin 46–5 Hämeenlinnan väkiluku hipoo vuonna 2021 69 000 asukasta eikä 68 000:aa.

Muun muassa tästä asiasta äänestettiin maanantaina kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa ja hyvin monesta muusta.

Tavoitellusta asukasluvusta äänestyttivät perussuomalaiset. Lulu Ranne (ps.) muistutti parin viime vuoden kehityksestä eli väkiluvun laskusta.

 

Muutama muukin valtuutettu ihmetteli, mistä niitä asukkaita nyt Hämeenlinnaan tulisi. Tätähän on aina ihmetelty, mutta heitä vain on tullut joinakin vuosina satamäärin.

Vihreiden Andrei Sergejeff hieman provosoitui kysymyksestä ja piti miniesitelmän parhaillaan meneillään olevasta maan sisäisestä massamuutosta maalta kaupunkiin.

– Tämähän on verrattavissa 1960- ja 1970-lukujen Ruotsiin suuntautuneeseen muuttoliikkeeseen. Nyt jos koskaan ihmisiä on liikkeellä ja tuosta on mahdollista Hämeenlinnankin saada osansa.

Äänin 41–10 myös päätettiin, että taloustilanne vaatii tällä hetkellä poikkeuksellisen tiukkaa kulukuria. Vasemmistoliitto olisi poistanut poikkeuksellisuuden ja painottanut, että kulukuriin riittää ennakoiva, vakaa johtaminen.

 

Hämeenlinnan valtuustossa on nykyään niin paljon viisautta, että sitä on mahdoton kahlita. Erityisesti se kukkii juuri talousarviokäsittelyssä.

Maanantain yli 10-tuntisessa kokouksessa toivoi, että muutkin ottaisivat mallia perussuomalaisten tavasta tehdä ennakkoon muutosesityksistä selkeä lista. Lisäksi oli mahdollista äänestää useista samalle toimialalle esitetystä muutoksesta yhdellä kertaa.

Näin muidenkin puolueiden valtuutetut tiesivät, mistä äänestettiin.

Jos tällaisia listoja olisi jaossa vaikkapa vasemmistoliitolta etukäteen, voisi kannatusta tulla enemmän kuin esityksille, jotka kuulee ensimmäisen kerran valtuuston kokouksessa.

Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) kertoo ehdottaneensa tällaista käytäntöä. Kannatetaan.

Hän urakoi määrätietoisesti kokouksen kymmenet äänestykset korjatulla nuijalla. Sehän katkesi edellisessä kokouksessa.

 

Tiukimmat keskustelut käytiin terveyskeskuksen asiakasmaksuista. Korotus meni läpi hieman yllättäen äänin 30-20.

Demariryhmyri Ranjith Kumar Prabhakaran oli jälkikäteen hyvin pettynyt, ettei Mauri Ojamäen (sd.) tekemä esitys nykyisissä maksuissa pitäytymisestä mennyt läpi.

Vasemmiston lisäksi vain osa perussuomalaisista oli korotuksia vastaan.

Sote-lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) sai läpi näkemyksensä, että korotuksesta luopuminen aiheuttaa vastuuttomasti säästöpaineen joko ikäpalveluihin tai lastensuojeluun.

 

Todellinen yhteinen tahto löytyi koulujen korjausvelan kattamiseen. Ensi vuonna ei ehditä aloittaa kuin muutama pieni hanke. Tämä hämmästyttää kaupunkilaisia ja turhauttaa valtuutettuja.

Tästä käytiin hyvä keskustelu, joka kaupunkilaisten kannattaa seurata kaupungin verkkosivuilta, kokoustallenteen loppupuolelta.

Lopulta yhdessä löydettiin ratkaisu, jolla kaupunginhallitukselta edellytetään pikaisia toimia, jotta suunnittelu saadaan heti käyntiin useissa kohteissa.

Hämeenlinna-rahastossa olevat 107 miljoonaa syyhyttävät sormia, mutta saattaa olla, että lainanotto on toistaiseksi edullisempaa.

Tässä Hämeenlinnan on välttämätöntä ottaa mallia naapurista Janakkalasta, jossa koulut pannaan kuntoon tai rakennetaan kokonaan uutta, maksoi, mitä maksoi. Ja maksaahan se.

Päivän lehti

7.8.2020