fbpx
Kanta-Häme

Kommentti: Ravintola-alan etujärjestö voisi lopettaa turhan byrokratiapaniikin lietsomisen

Koronassa kärsineet ravintolat eivät kaipaa yhtään turhaa sääntelyä harteilleen. Ravintola-alan etujärjestö voisi kuitenkin myös hillitä pahinta sääntelyinhon lietsomista.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran lehdessä uumoiltiin kesäkuussa, että uusi jätelaki voisi velvoittaa ravintoloita punnitsemaan elintarvikejätteitään kilogrammojen tarkkuudella.

Mielikuva on kieltämättä karmiva. Jokaisen pienen kesäkahvilan takahuoneeseen rakennettaisiin uuden lain takia jätemittausasemia, joita virka-intoiset byrokraatit kävisivät silmä kovana tarkastelemassa.

Se on toki vain yksi tulkinta.

Lakiuudistus voisi tarkoittaa myös vaikkapa roskapisteen yläpuolella roikkuvaa vihkoa, johon listattaisiin tukkimiehenkirjanpidolla poisheitettyjen biojäteastioiden määrää.

Lue myös: Ravintolat huolissaan tulevasta jätelaista – Ympäristöministeriöstä tyynnytellään pahimpia pelkoja (30.6.2020)

Ympäristöministeriöstä saatujen tietojen perusteella jälkimmäinen vaihtoehto on lähempänä lopullista totuutta. Lakia valmistellut ympäristöneuvos Riikka Levinen nosti nimittäin yhdeksi mahdolliseksi mittaustavaksi biojätemäärien “silmämääräisen arvioimisen”.

Ei kuulosta ihan niin kauhealta, vaikka lisävaivaa teettääkin.

Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on valtakunnallisen tiedon kerääminen yksittäisten ravintoloiden kyttäämisen sijaan.

Kirjanpitovelvollisuuden määrääminen ylhäältä käsin ymmärrettävästi nakertaa yrittäjiä, mutta ei se tee etujärjestön tahallisesta väärinymmärtämisestä yhtään sen tyylikkäämpää.

Liian ronski uhkakuvien maalailu vie samalla uskottavuutta rehdiltä byrokratian karsimiselta.

Menot