Kanta-Häme

Kommentti: Sote-farssin syyt - Oppositio otettiin mukaan ja poliitikot eivät kuunnelleet viisaampiaan



Pitkin viime vuotta keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini hehkuttivat sitä, että sote-uudistus kyllä toteutuu, kun oppositio älyttiin ottaa mukaan sen valmisteluun.

Nyt vaikuttaa siltä, että kahdeksan eduskuntapuolueen parlamentaarinen sote-valmistelu on ollut suuri virhe. Keskustan pää-äänenkannattaja uutisoi keskiviikkona alkuillasta, että perustuslakivaliokunta on lopullisesti kuoppaamassa sote-uudistuksen tältä vaalikaudelta.

Loputtomissa sote-kokouksissa on istuttu satoja tunteja. Vielä viime viikon maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunta kulutti huoneensa kovia penkkejä yöhön asti, yhteensä 9 tuntia! Huoneessa riideltiin, ja puheenjohtaja Juha Rehulan (kesk.) poskia kuumotti.

Näinhän ei pitänyt käydä, sillä 9. joulukuuta 2014 peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) hehkutti lain lähetekeskustelussa, että kokousrumba olisi ohi.

”Väsyneenä, mutta onnellisena, luovutan nyt tämän 35 kokouksen ja reilusti yli 130 tunnin yhteistyömme tuloksen eduskunnan käsittelyyn”, Huovinen kuvaili parlamentaarisen ohjausryhmän työskentelyä.

Ilmaisu ”yhteistyömme tulos” kuulosti irvokkaalta, koska esimerkiksi akatemiaprofessori Kaarlo Tuori oli yrittänyt saada poliitikkoja ymmärtämään, että esitetyt sote-alueet olivat ristiriidassa perustuslain kanssa.

”Rahoitusvastuu vailla päätösvaltaa rahojen käyttämisestä on iso perustuslaillinen ongelma”, Tuori kantoi huolta kuntien asemasta. (Lännen Media 15.11.2014)

Samana päivänä puoluejohtajat julistivat, että sote-neuvotteluissa oli saavutettu läpimurto, mitä esimerkiksi Yleisradio rummutti näyttävästi.

Onneksi perustuslakivaliokunta ei ollut poliittisesti ohjailtavissa, vaikka esimerkiksi Soini antoi perustuslakia vähätteleviä lausuntoja.

Nyt istuva eduskunta ja sen sote-kokit ovat jäämässä poliittiseen historiaan jääräpäisinä pässinpäinä, jotka eivät suostuneet kuuntelemaan viisaampiaan. Toinen toistaan ansioituneemmat oikeustieteilijät sanoivat pitkin syksyä, että Huovisen väkisin eteenpäin puskema sote-lakiesitys oli kuollut jo syntyessään

Vika ei ole perustuslaissa vaan soppaa hämmentävien kokkien määrässä. Edellinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja edellinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) olivat heikkoja johtajia. Heidän ei olisi pitänyt ottaa vuosi sitten oppositiota mukaan sote-uudistuksen valmisteluun vaan ilmoittaa, että heidän johtamansa hallitus toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden historiallisen uudistuksen.

Suuri kuntauudistus toteutettiin Ruotsissa aikanaan demareiden voimapolitiikalla. Suomessakin hallituksen tehtävänä pitäisi olla asioiden toteuttaminen.

Nyt kahdeksan kokkia saa todennäköisesti aikaan pelkän sote-lausuman, joka siirtää Suomen kuntayhtymäpohjaisiin sote-palveluihin ensi vaalikaudella. Seuraavaa hallitusta johtava keskusta kiittää, koska sen johdolla tehdään todelliset ratkaisut esimerkiksi rahoitusmallista.

Juha Sipilän joukot voivat myös kätevästi muuttaa sote-ratkaisun maakuntamalliksi, joka on koko ajan ollut keskustalaisten salarakas sote-suhmuroinnissa.

ihmetyttää vain se, miksi soten ei annettu kaatua perustuslakivaliokunnan ensimmäiseen lausuntoon.

Sote-lain hautaaminen sai kannatusta jo sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viime viikon maanantaina sen jälkeen, kun valiokunnan kuultavana oli ollut oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Tuula Majuri.

Majuri arvioi, että muutamassa viikossa olisi mahdotonta saada aikaan korkeatasoista lainsäädäntöä.

Jo silloin osa valiokunnan jäsenistä kannatti vaihtoehtoa, jossa eduskunta antaisi sotesta vain lausuman.

Lausuma tarkoittaa sitä, että eduskunta antaa asian ratkaisevassa käsittelyssä valtioneuvostolle tahdonilmauksen, jonka pohjalta seuraava hallitus ryhtyy valmistelemaan esitystään sote-laiksi.

Valiokunnan jäsenet kokivat joutuneensa pakkorakoon, kun puoluejohtajat olivat antaneet pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johdolla yhteisen julkilausuman, jonka mukaan sote-ratkaisu pitäisi löytää vielä tällä vaalikaudella. Perustuslakivaliokunta oli antanut samana päivänä lausunnon, jonka mukaan kansanvaltaisuus ei toteutunut alkuperäisessä lakiesityksessä.

– Puolueidemme puheenjohtajat hutiloivat. He eivät tienneet, mitä he päättivät, eräs sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen haukkui puoluejohtajia.

Viime viikkojen tapahtumat eivät anna mairittelevaa kuvaa lainsäätäjiemme harkintakyvystä – ja tämä koskee kaikkia sote-sekoilijoita eli kahdeksaa eduskuntapuoluetta. (LM-HäSa)

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic