Kanta-Häme

Kompromisseja aidosti ja avoimesti

Ei pidä katsoa liian lähelle. Se sumentaa maiseman. Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana aloittava Sari Rautio (kok.) haluaa viedä eteenpäin Hämeenlinna 400 vuotta -strategiaa. Kaupungin 400-vuotisjuhliin on vielä neljännesvuosisata.

– Valtuusto päivittää kaupunkistrategian ja etenkin palvelustrategian. Sen lisäksi on tarpeen käynnistää pitkäjänteinen visiotyö, joka tähtää vuosikymmenten päähän. Se merkitsee paljon töitä, mutta sen pohjalta on helpompi sitten jatkossa valmistella asioita ja tehdä päätöksiä.

Rautio tähdentää, että on olennaista on erottaa tämän perusstrategian päivitys siitä isomman vision luomisesta.

– Toivon, että tuolloin parinkymmenen vuoden kuluttua Hämeenlinna olisi yksi kymmenestä menestyneimmästä kaupunkiseudusta Suomessa. Väestömäärä olisi kasvanut reippaasti, koska tämä on silloin vielä hienompi asumiskaupunki. Tämä on myös entistä kansainvälisempi kaupunki, josta käydään töissä ympäri maailman.

Yhtenäinen seutu

Raution mielestä Hämeenlinnalla on tähän kaikkeen erinomaiset mahdollisuudet.

– Oikeastaan voimme sössiä tämän vain itse. Meillä on HHT-akseli ja luonto, joka merkitsee ihmisille yhä enemmän.

Jos katsotaan hieman lähemmäksi eli nykyisen valtuustokauden loppuun, Sari Raution toiveena on, että Hämeenlinnan seutu olisi yhtenäinen ja sillä olisi yhteinen terveydenhuolto.

– Lisäksi talous on ohjelman mukaisesti saatu tasapainoon. Väestö on kasvu-uralla. Ja Hämeenlinna on saanut hyvää mainetta Sibeliuksen 150-vuotisjuhlista.

Omakin näkemys on

Nettikeskusteluissa Sari Rautiota syytetään jatkuvasti liian ympäripyöreäksi puheissaan ja kirjoituksissaan. Hän on kuitenkin yksi niistä harvoista poliitikoista, jotka seuraavat esimerkiksi blogikirjoittelua ja osallistuvat sen poikimaan keskusteluun, joka voi olla välillä hyvin henkilöön käyvääkin.

– Ei siinä ainakaan pääse leijumaan. Olen kuitenkin seurannut blogipalstoja, koska siellä ihmiset kirjoittavat ajankohtaisista asioista ihan omilla nimillään.

Ympäripyöreydestä Rautio taas sanoo, että on aina parempi etsiä kompromissia kuin ajautua hakaukseen ja polttaa sillat takanaan.

– Siltojen polttaminen saattaa olla helppo ratkaisu, mutta ketä se loppujen lopuksi hyödyttää? Yhteisten asioiden hoitaminen on aina erilaisten näkemysten yhteen sovittamista ja kompromisseja.

Rautio vakuuttaa, että hänellä on omat näkemyksensä asioista niin kuin jokaisella on.

– Niistä sitten sovitellaan se yhteinen näkemys.

Kurkistus tulevaisuuteen

Poliittisen järjestelmän uudistaminen saa Sari Raution edelleen innostumaan.

– Mielestäni kannattaisi harkita esimerkiksi erilaisten valiokuntien nimeämistä. Nykyisessä epävarmassa tilanteessa vaikkapa tulevaisuusvaliokunta voisi tarkastella erilaisia vaihtoehtoja saavuttaa tavoitteitamme.

Rautio myös miettii, että ns. ministerimalli vahvistaisi merkittävästi poliittista päättäjyyttä.

– Ehkä jossain vaiheessa aika on kypsä siihenkin.

Vanha valtuusto tyrmäsi viime vuonna ministerimallin, jossa lautakuntien puheenjohtajat istuisivat kaupunginhallituksessa. (HäSa)

Mainos