Kanta-Häme

"Kompurointi on kiristänyt pipoa"

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne kokee, että hallituksen ja opposition välillä on vaikea käydä keskustelua.

Hämeenlinnassa sunnuntaina Viisarin työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlassa puhunut Rinne arvioi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaihtaa opposition kunnollista kohtaamista esimerkiksi eduskunnassa.

– Pääministeriltä on ollut kummallista käytöstä useaan otteeseen, että hän esittää eduskunnan edessä väitteen ja sen jälkeen poistuu salista keskustelematta loppuun asti väitettään, Rinne arvioi Hämeen Sanomille juhlan yhteydessä.

Hän nostaa esiin, että eduskuntapuolueiden puheenjohtajat eivät olleet vaalien jälkeen kokoontuneet puhumaan ennen Ylen huhtikuun alussa järjestämää Vaalien välissä -ohjelmaa.

– Minusta tämä hallituksen kompurointi työmarkkinakysymyksissä ja talouspolitiikassa on ilmeisesti kiristänyt pipoa hallituksen puolella, Rinne toteaa.

Eduskuntavaaleista on kulunut vuosi, ja Sipilän johtama valtioneuvosto jätti uudelle eduskunnalle ensimmäisen vuoden toimintakertomuksensa. Hallituksesta oppositioon jääneen SDP:n puheenjohtaja ei halua antaa hallituskauden ensimmäisestä vuodesta hallitukselle arvosanaa, mutta muuten hän ei koe alkukautta onnistuneena.

– Hallitus aloitti kovin vauhdikkaasti, mutta sitten alkoi tulla vaikeuksia, kun pääministerikin havaitsi sen, ettei valtiota voi johtaa kuin yritystä.

Rinteen arvion mukaan hallituspuolueet toteuttavat erilaista politiikkaa kuin annettiin vaaliväittelyissä ymmärtää. Tällä hän viittaa esimerkiksi varsinkin syksyllä puheenaiheena olleisiin niin sanottuihin pakkolakeihin ja yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

– Ei ollut puhetta, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja keskituloiset tulevat maksamaan tämän koko sopan ja pakolla.

Rinne arvioi, että hallituksen toiminta on osaltaan vaikuttanut suoraan SDP:n kannatuksen kasvuun. Gallupeissa puolue on noussut kilpailemaan suurimman puolueen paikasta keskustan kanssa – monien mielestä myös ilman, että kyse olisi pelkästään demareiden ansioista.

– Sanon näin, että ilman, että hallitus olisi tehnyt näin epäoikeudenmukaista ja vaalikeskusteluja vastaamatonta politiikkaa, niin meidän olisi ehkä ollut vaikeampi avata tätä Sdp:n ja hallituksen välistä eroa, toteaa Rinne.

Viimeisin asia, johon sosialidemokraatit tarttuivat, oli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esitys, että Suomen tieverkosto yhtiöitettäisiin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) totesi Lännen Median haastattelussa, että tiestön yhtiöitysaikeista pitäisi antaa selonteko eduskunnalle.

Sunnuntaina Sipilä kuitenkin totesi Lännen Medialle, ettei selontekoon ole syytä. Rinne näkee asian toisin. Hänen mukaansa ministerin esittämä käyttäjät maksavat -periaate ei toimi väylissä, koska väylien käyttövolyymeissa on eroa.

– Väylien rahoitukseen pitää hakea uusia rahoitusvaihtoehtoja, mutta ei tällä tavalla, että käyttäjät maksavat. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic