Kanta-Häme

Konecranes on jo parantanut tuottavuuttaan Lean-johtamisella Hämeenlinnassa

Teknologiateollisuus toimialajärjestönä ja Konecranes yhtiönä uskovat, että tuottavuuden parantaminen Suomessa on menestykselle välttämätöntä.

– Meidän on oltava ketterä. Valtaosa tuotannosta menee vientiin, Konecranesin Hämeenlinnan tehtaan yksikönjohtaja Janne Martin sanoo.

Konecranes on jo lähtenyt parantamaan prosessejaan Hämeenlinnassa Lean-johtamisella. Lean-ajattelussa pyritään poistamaan erilaisia tuottamattomia toimintoja ja siten lyhentämään läpimenoaikoja.

– Olemme jo muuttaneet esimerkiksi palaverikäytäntöjämme. Entisten viikkopalaverien sijaan pidämme päivittäisiä palavereja.

 

– Pystymme reagoimaan asioihin nopeasti ja ongelmiin saadaan korjaus, Martin kertoo.

Hänen mielestään Hämeenlinnan tehtaiden on oltava nopeampia kuin muiden, jotta ne olisivat kilpailukykyisiä. Lean-johtaminen aloitettiin Hämeenlinnassa viime vuonna.

– Olemme selvittäneet, kuinka paljon työvaiheisiin menee aikaa ja kuinka paljon niihin pitäisi mennä aikaa. Tilaus on saattanut esimerkiksi maata jollakin työpöydällä päivän.

Tilauksesta nostimen valmistumiseen saattaa kulua esimerkiksi kolme viikkoa. Tilauksen käsittelyssä on monia eri vaiheita alkaen tuotteen suunnittelusta. Valmistus saattaa kestää vain esimerkiksi kolme päivää. Martinin mukaan Lean-työ on jo tuottanut tulosta.

– Olemme jo saaneet nipistettyä toimitusaikoja.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat käynnistäneet yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa Tuottavuutta yhdessä -ohjelman. Ohjelma aloitetaan tasomittauksella. Ohjelma koostuu Lean-johtamisesta sekä paikallisesta yhteistoiminnasta ja sopimisesta.

 

– Ohjelmaan on ilmoittauduttava juhannukseen mennessä. Ohjelma käynnistyy ensi syksynä, kertoo Teknologiateollisuuden aluepäällikkö Anu Lääveri.

Konecranes ei ole konsernina tehnyt vielä päätöstä, osallistuuko se ohjelmaan.

– Me olemme täällä tarttuneet asioihin jo omin voimin, Martin toteaa.

Hänen mukaansa Hämeenlinnan tehtaiden työllä on sikäli merkitystä yhtiössä laajalti, että Hämeenlinna on köysinostinten ja niiden komponenttien tuotannossa ”emätehdas”. Hämeenlinnassa on joitakin toimintoja, joita ei ole muualla ja muiden yksiköiden henkilöstöä koulutetaan täällä.

Martinin mielestä yhteistyö henkilöstön kanssa on oleellinen osa tuottavuuden kehittämistä.

– Paikallisesta sopimisesta meillä on pitkä historia. Saamme eri tilanteissa asiat sovittua ja pääsemme eteenpäin.

Martinin mukaan Hämeenlinna tehtaalla on hyvä henkilöstö, josta osa on työskennellyt yrityksessä pitkään. Hyvinkään läheisyys tuo joustavuutta, mikä on iso etu. Hyvinkäällä on konsernin pääkonttori ja raskaiden nosturien komponenttien valmistusta.

– Osaaminen on hyvällä tasolla. Tuotehallinta on samalla tontilla, Martin luettelee vahvuuksia.

Hämeenlinnan nostin- ja vaihdetehtaisiin on investoitu jatkuvasti. Vaihdetehtaalla otetaan parhaillaan käyttöön uutta vierintäjyrsinkonetta. Toisella nostintehtaalla on uusi koeajolaitteisto, jolla vähitellen korvataan vanha.

– Investoinnit ovat yksi asia, jolla kilpailukyvystä pidetään huolta. Olemme juuri vaihtaneet kaikki valaisimet ledeiksi. Siten säästämme sähköä ja olemme lisänneet valon määrää.

 

Vaihdetehdas on erittäin pitkälle automatisoitu. Kymmenkunta robottia valmistaa osia vaihteisiin.

Vaihdetehtaalla työskennellään kahdessa vuorossa. Tarvittaessa tehdään robottien avulla kolmas miehittämättömän työvuoro.

– Sähkötekninen osaaminen on meille oleellinen asia. Osaamista tarvitaan muun muassa robottien kanssa.

Konecranesin Hämeenlinnan tehtailla on tuotannossa töissä 225 henkilöä. Heistä 160 on työntekijöitä ja 65 toimihenkilöitä. Idänpään tehdasalueella on töissä yhteensä noin 300 Konecranesin palkallista. Lisäksi yhtiöllä on henkilöstöä Hämeenlinnan Innoparkissa. HÄSA