Kanta-Häme

Konecranes pääsi vauhtiin

Konecranesin liiketoiminta ja tulos ovat taas nopeassa kasvussa. Yhtiön 20,5 miljoonan euron tulos ennen veroja oli tammi–maaliskuulta yli 70 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

Nosturiyhtiön liikevaihto kasvoi yli 22 prosenttia 474 miljoonaan euroon. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopulla 1 076 miljoonaa euroa, yli 12 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

– Kehitys jatkui hyvällä tasolla, ja oli ilahduttavaa nähdä toiminnan vilkastuvan myös Länsi-Euroopassa, toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi yhtiön tiedotteessa.

Lundmark pitää Konecranesin 5,1 prosentin liikevoittomarginaalia kausiluontoisesti heikkona. Se on tyypillistä vuoden alussa. Yritysostojen, maantieteellisen laajentumisen, tuotekehityksen ja tietotekniikan kustannusten kasvu alkoi viime vuoden toisella neljänneksellä.

– Nyt, kun kiinteiden kustannusten kasvu hidastuu, uskomme tulosvivun parantuvan, hän sanoo.

Konecranes sai vuoden alussa uusia tilauksia 4,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Varsinkin kunnossapidon tilaukset kasvoivat nopeasti. Yhtiö huomauttaa, että suuret satamanosturitilaukset synnyttävät vaihtelua laitteiden tilausmääriin eri neljänneksinä.

Yhtiö nimittää markkinatilannetta tarjousten tason perusteella vakaaksi. Taloudellinen epävarmuus vaikeuttaa kuitenkin edelleen kysynnän ennakointia.

Konecranes on kasvanut lähes jatkuvasti taantuman jälkeen, vaikka sen tuotteet ovat investointitavaroita. Yhtiö on jatkuvasti ostanut pieniä yrityksiä ja laajentunut uusiin maihin. Se on ottanut yrityskaupalla valikoimiinsa myös trukit.

Konecranesillä on 11 700 työntekijää 47 eri maassa. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 1 896 miljoonaa euroa.

Yhtiö pääkonttori on Hyvinkäällä, joka on myös yhtiön raskaiden nostureiden keskus. Hämeenlinna on tärkeä keskus nostureita kevyemmille standardinostolaitteille.

Aasia vaatii…toimitusjohtajaa

Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark siirtyy elokuussa vuodeksi Aasiaan luomaan suhteita. Yhtiö vakuuttaa tiedotteessaan, että toimitusjohtajan väliaikainen fyysinen poissaolo ei vaikuta Hyvinkään pääkonttorin toimintaan.

Yhtiön Aasian-Tyynenmeren alueen pääkonttori jatkaa niin ikään normaalisti toimintaansa Kiinan Shanghaissa.

– Siirtymiseni tärkein syy on henkilökohtaisten suhteiden luominen aasialaisiin asiakkaisiin ja muihin päättäjiin, jotta ymmärrämme heidän ajatteluaan, suunnitelmiaan ja tarpeitaan, Lundmark kertoo yhtiön tiedotteessa.

Lundmark muistuttaa, että kehittyvien markkinoiden, erityisesti Aasian, osuus maailman teollisuustuotannosta ja logistiikkainvestoinneista kasvaa jatkuvasti. Hänen mielestään on menestymisen kannalta keskeistä, että Aasian asiakkaiden vaatimukset saavat ylimmän johdon täyden huomion.

Yhteisyritykset mukaan lukien Konecranesillä on Kiinassa ja Intiassa seitsemän tehdasta. Aasian-Tyynenmeren alue toi yhtiölle 21 prosenttia sen liikevaihdosta viime vuonna. Jopa noin puolet laitteista myydään kehittyville markkinoille. (HäSa)