Kanta-Häme

Konecranesin alihankkijat eivät pelkää yrityskauppaa

Konecranesin alihankkijat eivät usko liiketoiminnan oston vaikuttavan ainakaan kielteisesti niiden omiin mahdollisuuksiinsa. Kaupan ei uskota synnyttävän suuria välittömiä vaikutuksia.

– Odotusarvo on myönteinen. Kauppa antaa uusia mahdollisuuksia, mutta samalla se myös haastaa, sanoo hämeenlinnalaisen M-Componentsin toimitusjohtaja Juhani Lemström.

Konecranes on ostamassa amerikkalaiselta Terexiltä sen materiaalinkäsittely ja satamaratkaisut -liiketoiminnan. Kaupassa Konecranes saa haltuunsa arvostetun saksalaisen Demag-yhtiön, joka on sen maailmanlaajuinen kilpailija.

Demagilla on oma maailmanlaajuinen tuotanto ja omat alihankintayritykset. Kun kilpailevien yritysten alihankkijat päätyvät samaan konserniin, joutuvat myös alihankkijat uuteen kilpailutilanteeseen.

– Tuskin kauppa ainakaan meihin vaikuttaa. Luulen, että asiat pysyvät entisellään. Meillä on omat hommamme, Konepaja R. Saarmanin toimitusjohtaja Reijo Saarman sanoo.

Hämeenlinnan Tuuloksessa toimiva pieni Konepaja R. Saarman valmistaa suuriin nostureihin nostokoukkuja. Yritys valmisti tuotteitaan yrittäjän autotallissa vuoteen 2009 asti, jolloin se rakennutti oman teollisuushallin ja kasvatti tuotantoa.

– Olemme tyytyväisiä yhteistyöhön Konecranesin kanssa. Se on sujunut odotuksien mukaisesti, Saarman vakuuttaa.

Lemströmin mielestä suomalaisten yhteistyökumppanien kannalta vahva tuotekehitys yhä vahvempana verkkona on erittäin tärkeä asia.

– Oletan toimitusjohtaja Panu Routilan kommenttien perusteella, että se on myös Konecranesin etu. Volyymin kasvu antaa tässä Konecranesille uusia mahdollisuuksia, Lemström sanoo.

Hän pitää Suomen etuna ja mahdollisuutena, että on olemme globaalissa eturintamassa tuote- ja tuotantoteknisesti.

– Demag on hyvä lisä Konecranesiin. Se on koko ajan ollut yhtiön globaali kilpailija.

Eräiden alihankkijoiden mielestä asiat ovat niin avoinna, ettei tulevasta kilpailutilanteesta voi sanoa mitään. Urjala Worksin toimitusjohtajan Jyrki Salon mukaan vielä ei voida edes spekuloida kaupalla. Hänen mielestään kilpailu on viety niin kireäksi, että sitä ei voi ainakaan enää kiristää.

Urjala Works on Konecranesin entinen yksikkö, jonka se myi yksikön johdolle vuonna 2005.

Konecranes on erittäin varovainen lausunnoissaan, jotka koskevat tai joiden ajatellaan koskevan mahdollista liiketoimintakauppaa Terexin kanssa. Yhtiöstä ilmoitettiin, että ainoastaan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja voivat antaa lausuntoja, jos ne liitetään millään tavalla mahdollisiin muutoksiin yhtiön toiminnassa.

– Konecranes, kuten muukin suomalainen teollisuus, käyttää paljon enemmän ja pitkäjänteisemmin alihankkijoita kuin muualla maailmassa käytetään. Tätä jatketaan.

– Alihankkijat ovat meille erittäin tärkeitä, sanoo Konecranesin toimitusjohtaja Panu Routila.

Routilan mielestä suomalaiset alihankkijat pärjäävät, kun ne parantavat tehokuutta ja kehittävät tuotantoaan.

– Konecranes ei teetä entistä suurempaa osaa liiketoiminnastaan alihankkijoilla, mutta pysymme entisellä linjalla, Routila ilmoittaa. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020