fbpx
Kanta-Häme

Konecranesin tulosvaroitus tuli markkinoille yllätyksenä

Konecranesin torstain tulosvaroitus yllätti sijoittajat. Nostolaiteyhtiön osakekurssi romahti Helsingissä kerralla lähes 9 prosenttia, kun tulosvaroitus julkaistiin.

YHTIÖ PERUI tulosvaroituksessaan arvion, että sen liikevoitto paranee viime vuodesta. Yhtiön liikevoittoprosentti ilman uudelleenjärjestelykuluja oli viime vuonna melko vaatimattomasti 5,9 prosenttia.

Konecranes odottaa, että sen liikevoittoprosentti ilman uudelleenjärjestelykuluja ja ilman Terexin kanssa yhdistymiseen liittyviä järjestelykuluja, jää tänä vuonna suunnilleen samalle tasolle kuin viime vuonna. Määritelmä jättää mahdolliseksi erittäin heikon todellisen liikevoiton.

Yhtiö odottaa edelleen, että sen liikevaihto kasvaa hieman. Tilauskirjat olivat kesäkuun lopulla hieman suuremmat kuin vuosi sitten. Liikevaihdon euromääräinen kasvu kuluvana vuonna on kuitenkin perustunut vain valuuttakursseihin.

Nostolaiteyhtiö on ensimmäinen suuri suomalainen konepaja, joka antaa tulosvaroituksen. Suomalaiset konepajat valmistavat nimenomaan investointilaitteita ja -koneita, joiden kysynnän taantuma vaarantaa.

Yhdysvaltalainen Terex aikoo yhdistyä Konecranesiin osakevaihdolla. Huomattavasti Konecranesiä suuremman Terexin osakkeenomistajat saisivat Konecranesin osakkeista 60 prosenttia.

ILMOITUS yritysten mahdollisesta yhdistymisestä nosti molempien yhtiöiden osakkeiden pörssikurssia elokuussa. Terexin kurssi on kuitenkin jo painunut alle elokuun alun tason. Konecranesin vaikeudet ja kurssilasku saattavat vaikeuttaa yhdistymistä.

Konecranes on merkittävä työnantaja Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan tehtailla kootaan yhtiön nostimia ja valmistetaan nostolaitteiden vaihteita. Yhtiö työllistää myös paljon pieniä konepajoja, jotka valmistavat sille komponentteja.

Menot