Kanta-Häme

Koneellisen lääkejakelun maksamisesta ei vielä päätöstä

Hämeenlinnan kaupunki ei ole vielä päättänyt, miten se hoitaa laittomaksi katsotun maksullisen lääkkeiden annosjakelun.

Hämeenlinnassa kaupunki ei maksa koneellisesta lääkkeidenjakelusta aiheutuvia kustannuksia hoivakotien ja kotihoidon potilaille, vaan asiakas hoitaa ne itse.

Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan tämä on lainvastaista.

Ohjeistus tulossa syksyn aikana

Hämeenlinna ei ole vielä ryhtynyt toimiin korjatakseen epäkohtaa, sillä kaupunki odottaa tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön lausuntoa.

– Oikeusasiamies on pyytänyt ministeriötä ohjeistamaan kuntia siitä, miten sen pitäisi koneellinen lääkejakelu hoitaa. Emme ole vielä saaneet ohjeistusta, joten emme ole aloittaneet vielä mitään toimia, Hämeenlinnan ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö lupaa antaa ohjeistuksensa syksyn aikana.

Ministeriön neuvottelevan virkamiehen Ulla Närhen mukaan ohjeistusta valmistellaan tällä hetkellä.

– Ohjeistuksessa otetaan tietenkin huomioon oikeusasiamiehen lausunto. Linjauksen tarkkaa sisältöä en voi vielä tässä vaiheessa kommentoida. Kuntien pitäisi kuitenkin noudattaa oikeusasiamiehen lausuntoa, vaikka me emme ohjeistusta antaisikaan, Närhi sanoo.

Huomautus otetaan vakavasti

Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki on hämmentynyt, ettei ministeriö ole vielä antanut ohjeistusta kunnille oikeusasiamiehen pyynnöstä huolimatta.

– Nyt lääkejakelu järjestetään eri tavalla eri kunnissa. Ohjeistus olisi tärkeä saada kuntalaisten yhdenvertaisuuden takia. Tämä ei ole vain Hämeenlinnan ongelma, Savijoki sanoo.

Savijoen mukaan ministeriön päätöstä ei aiota odotella loputtomiin, vaan päätöksiä tehdään, jos ministeriön lausuntoa ei kuulu.

– Otamme oikeusasiamiehen huomautuksen vakavasti, ja lähdemme noudattamaan sitä, Kaipaamme kuitenkin ministeriön ohjeistusta.

Kunnalle tulossa kustannuksia

Jos kunta joutuu jatkossa korvaamaan lääkejakelusta aiheutuvat kulut, syö se ikäihmisten lautakunnan budjetista noin prosentin kokoisen summan. Tämä tarkoittaa noin 300–500 tuhatta euroa.

– Jos kunta maksaa koneellisen annosjakelun kustannukset, ei puhuta mistään pikkusummista, Savijoki huomauttaa.

Sekä Harjula että Savijoki toivovat, että ministeriö ottaisi myös kantaa, pitääkö jo nyt aiheutuneet kustannukset korvata takautuvasti asiakkaille.

– Olisi todella tärkeää, että ministeriö ohjeistaisi kuntia aiemmin, koska jälkeenpäin asioita on vaikeampi korjata. Jos kunta joutuu maksamaan takautuvasti lääkejakelukulut, se tietää Hämeenlinnalle suuria hallinnollisia kustannuksia, Savijoki harmittelee.

Koneellista lääkejakelua ei ainakaan lopeteta, sillä sen hyödyt potilaalle ovat esimerkiksi lääketurvallisuuden paraneminen ja lääke hävikin väheneminen. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

31.5.2020