Kanta-Häme Rauma

”Konemusiikki ei synny vain nappia painamalla” - Suomalaisen tuottajaduon sävellys päätyi Netflixin suosikkisarjaan

Raumalainen musiikintuottaja ja DJ Matti Kahikko tekee musiikkia, joka kelpaa Netflixillekin.
Raumalainen musiikintuottaja Matti Kahikko, taiteilijanimeltään Kahikko, tutuissa maisemissa Otanlahdessa. - Parina kesänä on tullut vedettyä DJ-keikkoja RMJ:ssä. Harmi, että Suomessa järjestetään normaalioloissakin nykyään niin vähän tapahtumia, joissa soi kone- ja dance-musa, mies tuumii. Kuva: Juha Sinisalo
Raumalainen musiikintuottaja Matti Kahikko, taiteilijanimeltään Kahikko, tutuissa maisemissa Otanlahdessa. - Parina kesänä on tullut vedettyä DJ-keikkoja RMJ:ssä. Harmi, että Suomessa järjestetään normaalioloissakin nykyään niin vähän tapahtumia, joissa soi kone- ja dance-musa, mies tuumii. Kuva: Juha Sinisalo

– Olo oli kuin nuijalla päähän lyödyllä, ja suu loksahti auki Kiinaan asti, muistelee raumalainen musiikintuottaja-DJ Matti Kahikko hetkeä, jolloin hänelle varmistui, että tuottajaduo Kahikko & Kantolan kappale Batgirl on päätynyt Netflixin supersuosittuun sarjaan 13 Reasons Why.

Vuodesta 2010 omaa musiikkia sekä muiden artistien kappaleista remixejä tehnyt Kahikko sävelsi Batgirlin jo vuonna 2018 yhteistyössä liminkalaisen tuottaja Kantolan kanssa.

– Arvelen Netflixin löytäneen Batgirlin tv-sarjaansa biisin julkaisseen saksalaisen levy-yhtiön kautta. Yhtiöllä on erittäin hyvät verkostot amerikkalaisiin tv- ja elokuvatuotantoyhtiöihin, Kahikko selvittää.

13 Reasons Why on tällä hetkellä Suomessa yksi Netflixin katsotuimmista sarjoista.

Kolmannessa jaksossa Kahikko & Kantolan kappale kuuluu lähes kokonaan Valentine´s Day -kohtauksessa.

Viralliselle soittolistalle, kansainväliseen nosteeseen

Omalta artisti-Spotify-tililtään Kahikko huomasi myös, että Netflix on lisännyt Batgirlin 13 Reasons Why:n viralliselle soittolistalle.

– Batgirliä on käytetty myös Hightown-tv-sarjassa.

Kahikko & Kantolan Batgirl on yksi harvoista suomalaisten musiikintuottajien luomista kappaleista, joka on päässyt kansainväliseen televisiotuotantoon.

Esittäytyminen maailmanlaajuisesti lisää luonnollisesti Kahikon nostetta kansainvälisessä tv-, elokuva- ja musiikkimaailmassa.

– Se on minulle parasta promootiotyötä. Huippuartistien biisien remixaukset tietysti myös lisäävät uskottavuuttani alalla. Yhdessä nämä kaikki voivat tuoda minulle uusia kansainvälisiä projekteja ja esiintymisiä Kahikko toteaa.

Hän on tehnyt kuluneiden kahden, kolmen vuoden ajan lähes pelkästään omaa musiikkia.

”Nyt pitää tehdä joku hyvä kesäinen dance-biisi”

Batgirlin tekijöistä toinen, tuottaja Kantola, on yksi suomalaisista musiikintuottajista, jotka ovat yhdistäneet alan osaamisensa.

– Heillä on tuottajaduo Lope & Kantola. Tapasin Kantolan Seinäjoella vuonna 2015 eräässä musatapahtumassa. Meillä alkoi heti synkata, kun huomasimme, että meillä on sama musiikkimaku. Siitä lähtien olemme tehneet musiikkia yhdessä. Työskentelemme pääasiassa etänä, näemme yleensä vain pari kertaa vuodessa.

Batgirl syntyi, kun Kahikko keksi, että nyt pitää tehdä joku hyvä kesäinen dance-biisi.

– Kantola teki laulut ja sointukuvion ja minä loin kappaleeseen erilaisia rakenteita ja elementtejä. Ihmisillä on sellainen käsitys, että konemusiikki syntyy tuosta vain, nappia painamalla, mutta asia ei todellakaan ole niin, Kahikko vakuuttaa.

Kahikko säveltää elektronista musiikkia kotistudiossaan. Hän hahmottelee sointukuvioita ja hakee soundia ”oikeilla soittimilla”.

– Piano-osuudet soitan itse, minkä lisäksi hyödynnän paljon myös muita akustisia soittimia. Joskus saatan pyytää jonkun tutun artistin soittamaan esimerkiksi kitaroita. Sample-kirjastoista on nykyään saatavana oikeilla soittimilla soitettuja sointumallinnuksia, kun aikaisemmin niitä matkittiin syntetisaattoreilla. Syntikkasoundeja käytetään nyt lähinnä mausteena, Kahikko selvittää. LM-HÄSA

Kahikko

Harjavallassa vuonna 1989 syntynyt musiikintuottaja ja DJ Matti Kahikko.

Kiinnostui dance-musiikista kuultuaan isoveljensä soittavan Scooteria.

Aloitti DJ-uransa lukioikäisenä Harjavallan nuorisodiscossa.

Vähän myöhemmin harjoitteli discomusiikin soittamista paikallisessa baarissa.

Vuonna 2008 muutti Raumalle, jossa asuu edelleen.

Tehnyt lukuisia remix-versioita kone- ja dance-musiikin supertähtien kappaleista.

Omia ja yhteistyössä muiden tuottajien kanssa tehtyjä biisejä tähän mennessä yhteensä 19.

Spotify-kuuntelijoita erityisesti Japanissa, Meksikossa ja USA:ssa.

Ennen Netflixille päätynyttä Kahikko & Kantolan ”Batgirl”-kappaletta Kahikon suurin hitti oli itävaltalaistuottaja AKELAn kanssa tehty ”Sunrise” vuodelta 2019.

Suunnittelee jatkavansa oman musiikin tekemistä ja toivoo pääsevänsä DJ-keikoille Suomen lisäksi ulkomaille.

Kahikko löytyy seuraavista palveluista: Spotify, YouTube, Deezer, Soundcloud ja Play Music.

Päivän lehti

10.8.2020