Kanta-Häme

Konkursseja ehkäisevää kustannustukea myönnetty kitsaasti Kanta-Hämeeseen – Tukea saanut matkailuyrittäjä naurahti summalle

Valtiokonttori hylkäsi valtaosan ensimmäisen viikon aikana tulleista kustannustukihakemuksista.
Valtiokonttori sijaitsee Helsingin Kallion kaupunginosassa Sörnäisten rantatien varrella. Kuva: Arttu Laitala
Valtiokonttori myöntää kustannustukea selvästi rajattujen ehtojen perusteella Kuva: Arttu Laitala

Yhteensä 80 kantahämäläistä yritystä haki Valtiokonttorin kustannustukea ensimmäisen hakuviikon aikana. Hakijoista kahdeksalle myönnettiin tuki, mutta 57 hakemusta hylättiin. Keskiviikkona vireillä oli 15 hakemusta.

Kanta-Hämeeseen ei myönnetty suuria summia, sillä yhteensä tukea tuli vajaat 65 000 euroa.

Yli 10 000 euroa tukea saivat hattulalainen pakkausyritys Paroprint (n.18 000 euroa), forssalainen vaatekauppayritys Muoti-Leena (n.13 000 euroa) ja hämeenlinnalainen Apastron, joka omistaa Touhutalo-sisäpuistot (n.10 000 euroa).

Vaatimaton tuki nauratti matkailuyrittäjää

Usealle yritykselle myönnettiin tukea vaatimattomat 2000–5000 euroa. Hauholla maalaismatkailutoimintaa pyörittävä Iloranta sai tukea vajaat 3600 euroa. Yrityksen toimitusjohtajan Samu Lesceliuksen mukaan kaikki on plussaa, mutta tukisumman mainitseminen saa aikaan spontaanin naurahduksen.

– Jos puolentoista kuukauden liikevaihto meni nollaan, niin onhan se kaukana siitä.

Lesceliuksen mukaan tukea olisi ollut hyvä saada keväällä, kun tilanne oli pahin. Hän kuitenkin lisää, että yritykselle myönnettiin aiemmin 10 000 euroa Business Finlandin esiselvitystukea. Muiden koronatukien saaminen vaikuttaa laskevasti myönnettävän kustannustuen määrään.

Ravintoloiden vuokraustoimintaa harjoittava Ravintolat Rodinin sai tukea vajaat 3000 euroa. Hämeenlinnaan rekisteröidyn yrityksen vastuuhenkilön Markku Kukkosen mukaan summa on yritykselle juuri sopiva.

Yhdelle yritykselle lähes maksimisumma

Tukea myönnetään enintään 500 000 euroa ja minimimäärä on 2000 euroa. Ensimmäisen viikon aikana eniten tukea sai bussikoreja valmistaja Carrus Delta, jolle myönnettiin yli 492 000 euroa.

Toiseksi eniten tukea myönnettiin vaateliike Boulevardille, joka sai reilut 223 800 euroa.

Valtiokonttorin apulaisjohtaja Satu Vallivaara ei kommentoi yksittäisiä päätöksiä. Hänen mukaansa myönnetyt summat määräytyvät puhtaasti koronasta johtuvan liikevaihdon pudotuksen, maksettujen palkkojen ja kiinteiden kustannuksien perusteella.

Tukea voi hakea elokuun loppuun

Kustannustukea myönnettiin ensimmäisen viikon aikana kaikkiaan yli 7,6 miljoonaa euroa 614 yritykselle. Hakemuksia tuli 3 716 kappaletta ja niistä oli keskiviikkoon mennessä käsitelty 86 prosenttia. Sähköinen tukihaku alkoi 7. heinäkuuta ja jatkuu elokuun loppuun.

Käsitellyistä hakemuksista 81 prosenttia hylättiin. Tuen saamiseksi sekä toimialan että yrityksen liikevaihdon täytyy olla laskenut merkittävästi maalis-kesäkuun aikana.

Lain mukaan tukea ei voida myöntää, jos yrityksen koko vertailukauden liikevaihto on yhteensä alle 20 000 euroa. Tukeen oikeutettuja toimialoja on 368. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020