Kanta-Häme

Konkurssien määrä kasvoi viime vuonna etenkin rakennusalalla

Kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin aloilla konkurssien määrä väheni.
Tilastokeskuksen mukaan konkursseja nähtiin viime vuonna varsinkin rakennusalalla. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen
Tilastokeskuksen mukaan konkursseja nähtiin viime vuonna varsinkin rakennusalalla. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen

Konkurssien määrä lisääntyi Suomessa viime vuonna, kertoo Tilastokeskus. Suomessa pantiin viime vuonna vireille 2  597 konkurssia, mikä oli 2,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssiin haetuissa yrityksissä työskenteli yhteensä 12  526 henkeä, mikä oli 3,4 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Konkursseja nähtiin erityisesti rakennusalalla. Rakentamisen päätoimialalla pantiin viime vuonna vireille 516 konkurssia, mikä on 8,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssiin haetuissa rakennusalan yrityksissä työskenteli hieman yli 3  700 ihmistä. Vuotta aiemmin vastaava luku oli hieman yli 2  900.

Konkurssien määrä kasvoi selvästi myös muiden palvelujen päätoimialalla, missä konkurssit lisääntyivät 5,1 prosenttia. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan sekä kiinteistöalan toiminnan.

Konkurssien määrä sen sijaan väheni kaupan sekä kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialoilla. Kaupan päätoimialalla pantiin viime vuonna vireille 463 konkurssia, mikä on 6,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yrityssaneerausten määrä laski

Samaan aikaan kun konkurssien määrä kasvoi, yrityssaneerausten määrä laski selvästi. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna pantiin vireille 366 yrityssaneerausta, mikä oli kymmenen prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Myös yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset vähenivät selvästi viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan käräjäoikeuksiin jätettiin viime vuonna 3  433 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta, mikä oli lähes 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Velkajärjestelyhakemusten väheneminen ei Tilastokeskuksen mukaan kuitenkaan kerro välttämättä taloustilanteen paranemisesta. Ilmiötä selittää ainakin osittain talous- ja velkaneuvonnan siirtyminen viime vuoden alussa kunnilta valtion oikeusaputoimistoihin, mikä on hidastanut hakemusten käsittelyä.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic