Kanta-Häme

Konnarin koulun remontti vaikuttaa koulunkäyntiin tulevanakin lukuvuonna

Konnarin koulun korjausremontti etenee ajallaan, mutta vaikuttaa tulevan lukuvuoden kulkuun merkittävästi.
Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen tarkasteli opettajanhuonetta, joka on yksi kesän monista remonttikohteista. Remontin jälkeen koulun sisäilmatilannetta seurataan tarkasti mittauksilla. Kuva: Sara Aaltio
Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen tarkasteli opettajanhuonetta, joka on yksi kesän monista remonttikohteista. Remontin jälkeen koulun sisäilmatilannetta seurataan tarkasti mittauksilla. Kuva: Sara Aaltio

Lammin Konnarin koulun remontti jatkuu aikataulun mukaisesti ja jatkuu myös lukuvuoden alkamisen jälkeen, vaikka heinäkuun aikana saadaankin merkittäviä osia remontista toteutettua.

Heinäkuussa koulussa tehdään tiivistystöitä useissa luokkahuoneissa, opettajanhuoneessa ja teknisen työn luokassa.

Kesän isoin työ talotekniikan osalta on liikuntasalisiivessä.

– Liikuntasalisiiven ilmanvaihdon vanhat äänieristevillat poistetaan, kanavisto uusitaan osittain ja järjestelmä huolletaan, jonka jälkeen vuorossa on nuohous ja tasapainottaminen, Hämeenlinnan kaupungin rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho kertoo remontin etenemisestä.

Elokuussa oppilaiden aloittaessa koulun, ilmanvaihtojärjestelmän huoltotyöt jatkuvat.

– Työt pyritään painottamaan iltapäivään ja iltaan, että ne häiritsisivät mahdollisimman vähän koulutyötä. Kuten muissakin vastaavissa remonttikohteissa, Metsäalho pohtii.

Suomi on täynnä kuntia, joissa remontoidaan vanhoja kouluja sisäilmaongelmien takia.

– Nykyistä sisäilmateknistä osaamista ja tietoa ei ollut vielä reilu viisi vuotta sitten. Kehitys on ollut merkittävää viime vuosien aikana, Metsäalho toteaa.

Konnarin koulun remontilla tähdätään siihen, että koulu olisi käyttökuntoinen 3–5 vuoden ajan. Näiden vuosien aikana Lammin uudelle kouluratkaisulle toivotaan investointiohjelmaa.

Aina isojen kouluremonttien yhteydessä nostetaan esiin vaihtoehto parakkikoulun vuokrauksesta.

– Jos vertaa Konnarin koulun remontin kustannuksia vuokraukseen, remontti on kustannustehokkuudeltaan paljon järkevämpää, Metsäalho vakuuttaa.

Hän arvioi remontin maksavan noin 300 000–500 000 euroa, kun vuokrattavan kouluparakin kuukausittainen neliövuokrahinta on 30 euroa.

Yli vuoden jatkunut remontti on vaikuttanut 330 oppilaan koulutyöhön merkittävästi.

Koulun tilat ovat jo ennestään olleet varsin tarkasti mitoitetut ja remontti on pakottanut tiivistämään tunnelmaa ennestään.

– Käytännössä jatkamme samoilla toiminnallisilla järjestelyillä kuin lukuvuonna 2018–2019, vaikka remontti aikataulussa onkin, rehtori Jari Jokinen kiteyttää.

Remontti on siirtänyt ruokailun luokkahuoneisiin, sillä ruokala on jouduttu valjastamaan opetustilakäyttöön.

Ruokalassa opiskelee kaksi opetusryhmää, joita varten tilanjakoratkaisulla aikaisemmin yhtenäinen tila on jaettu kahtia.

Myös opetusryhmiä on jouduttu yhdistämään kahden opettajan yhteisopettajuusluokaksi lukuvuodeksi 2018–2019.

Remontin takia Konnarin koulun käytävillä on ollut varastoituna paljon kalusteita ja remonttivälineistöä kunnostustoimenpiteiden jatkuessa koulun lukuvuoden ajan.

Ilmanvaihtojärjestelmän remontti saattaa vaikuttaa koulupäivään siten, että välillä järjestelmä joudutaan kytkemään toviksi pois päältä.

Rehtori Jokinen näkee kuitenkin remontin keskellä valoisankin puolen.

– Ainakin luokkatilat saadaan parempaan kuntoon ja aikataulun pitäessä ei tulevana lukuvuonna tarvita samanlaisia väistöjärjestelyjä kuin päättyneenä lukuvuonna – tämä helpottaa arkea paljon. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020