Kanta-Häme

Konsernijaoston puheenjohtajat lupaavat avoimuutta

Kaupungin yhtiöiden avoimuuteen on luvassa lisäystä, jos on uskominen kaupunginhallituksen uuden konserninjaoston puheenjohtajia.

Niin puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kuin varapuheenjohtaja Lulu Riikonenkin (ps.) lupaavat, että yhtiöiden avoimuuteen kiinnitetään huomiota. Tosin heidän näkemyksissään on tässäkin asiassa aste-eroa.

Vekan mukaan yhtiöitä kannustetaan aktiivisempaan tiedottamiseen ajankohtaisista ja kiinnostavista asioista.

– Turhaa epäluottamusta on syntynyt ja synnytetty – eivät kuntalaiset kaupunkiorganisaationkaan esimerkiksi johtoryhmien toiminnasta juuri mitään tiedä, vaikka niiden päätökset vaikuttavat suurempiin rahoihin kuin yhtiöillä, Vekka arvioi.

Lulu Riikonen taas esittää, että yhtiöiden toiminnan tulisi olla yhtä avointa kuin perinteisten kaupungin yksiköiden.

– Yhtiöillä ei ole sen enempää luottamuksellista tai muuten salattavaa tietoa kuin mitä julkisuuslaki sallii salattavan.

Hän muistuttaa, että avoimuus on kiinni omistajan päätöksestä.

Ohjaus tehostuu

Molemmat puheenjohtajat arvioivat, että konsernijaosto systematisoi (Vekka) ja terävöittää (Riikonen) yhtiöiden omistajaohjausta.

Lulu Riikonen painottaa lisäksi, että tulee myös arvioida kriittisesti, missä toiminnoissa ja toimialoilla yhtiöittäminen on edes teoriassa saati käytännössä tarkoituksenmukaista ja hyödyllistä.

Puheenjohtajilla on erilaiset näkemykset siitä, miten yhtiöt ovat toimineet tähän asti.

– Yhtiöt ovat pääsääntöisesti toimineet hyvin. Yhtiöiden välillä on eroa, kuinka aktiivista yhteydenpitoa ne ovat omistajan (kaupungin) kanssa ylläpitäneet. Myös raportointi on vaihdellut yhtiöittäin, toteaa Vekka.

Riikonen kritisoi

Riikonen listaa ilmenneitä ongelmia kriittisemmin:

– Toiminnan läpinäkyvyys, kannattavuus ja tulosvastuu, hallitusten työskentelyn laatu, vastuun kantaminen huonosta toiminnasta, yhtiöiden oman pääoman syönti. Iso ongelma on, etteivät konserniohjeet varsinaisesti velvoita yhtiöitä.

Miten yhtiöiden seuranta parhaiten tapahtuu?

– Voidaan erottaa kaksi pääkohtaa: edellytykset ja toteutustavat. Perusedellytysten toteutumisessa on monilla kaupunginyhtiöillä vakaviakin puutteita. Kun ne ovat kunnossa, varsinaiseen seurantaan on helppo löytää hyviä menetelmiä, joita normaalissa yritystoiminnassa on yleisesti käytössä, toteaa Riikonen.

– Systematisoimalla yhteydenpitoa. Tutustumalla yhtiöiden toimintaan, seuraamalla sovittavalla tavalla hallitustyöskentelyä sekä säännöllisellä raportoinnilla ja yhteydenpidolla. Osin varmasti myös yhteisseminaareilla, listaa Vekka.

Lulu Riikonen löytää yhtiöiden toiminnasta paljon parantamisen varaa. Tapio Vekka taas arvioi, että yhtiöt ovat pääsääntöisesti onnistuneet erinomaisesti.

– Viime valtuustokauden suurin ongelma oli Innoparkin konsernirakenteeseen hävitetty velkamassa ja ristikkäiset vastuut. Tätä puitiin ja selvitettiin vuodesta 2009 lähtien ja nyt asiat ovat kunnossa, Vekka myöntää. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020