Kanta-Häme

Konserniyhtiöiden Levin reissusta nousi meteli

Valtuutettu ja kaupunginhallituksen konsernijaoston varapuheenjohtaja Lulu Riikonen (ps.) syyttää jaoston puheenjohtajaa Tapio Vekkaa (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Iisakki Kiemunkia (sd.) viime viikolla Levillä järjestetyn seminaarin salailusta.

 

 

Keskiviikosta lauantaihin kestäneessä seminaarissa käsiteltiin kaupunkikonsernin omistamien elinkeinoyhtiöiden nykytilaa, tulevaisuutta ja yhtiörakenteen yksinkertaistamista valtuustosopimukseen kirjatun tavoitteen mukaisesti.

”Käsiteltiin jaostolle kuuluvia asioita”

Riikosen mukaan konsernijaosto ja kaupunginhallitus ohitettiin, eikä niiden jäseniä tiedotettu tasapuolisesti.

– Käsitykseni on, että siellä on ryhdytty linjaamaan ja käymään läpi asioita, jotka kuuluvat konsernijaostolle. Jaostossa ja kaupunginhallituksessa ei ole ollut seminaarista tietoa kuin muutamalla henkilöllä, eikä sitä ole mainittu missään virallisissa keskusteluissa tai pöytäkirjoissa, Riikonen sanoo.

Iisakki Kiemunki tyrmää syytöksen pötypuheeksi.

– Päätökset seminaarista on tehty aikanaan yhtiöiden hallituksissa ja löytyvät pöytäkirjoista. Mediallakin ilmeisesti oli tieto seminaarista, sillä useampi valokuvaaja oli lentokentällä lähtöä todistamassa parhaaseen paparazzi-tyyliin, Kiemunki nauraa.

Suunnattu yhtiöiden hallituksille

Iisakki Kiemungin mukaan konsernijaostoa, eikä Riikosta, tiedotettu erikseen, koska elinkeinoyhtiöiden yhdessä järjestämä seminaari oli suunnattu niiden hallituksille.

– Seminaari oli yhtiöiden sisäinen, eikä konsernijaosto suoranaisesti liittynyt siihen. Jos yhtiöt pohtivat omia asioitaan, ei niistä välttämättä lähetetä tiedotteita kaupunginhallitukselle tai muuallekaan.

Seminaariin osallistui noin 20 henkilöä: Innoparkin, Kehittämiskeskus oy Hämeen, Sosiaalikehitys oy:n, Kantolan kiinteistöjen ja Peruskorjauskeskus Hämeen johtoa ja hallituksen jäseniä. Kaupungin edustajana mukana oli huhtikuussa liiketoimintajohtajana aloittava kaupunginlakimies Kari Suokas.

Osallistujat kutsuttiin seminaariin viime vuonna ennen kuin konsernijaostosta tai sen jäsenistä oli vielä tietoa.

– Seminaarin ajatuksena oli, että neljä vuotta toimineet hallitukset voivat vielä pohjustaa tulevaa uusille, kevään yhtiökokouksissa valittaville yhtiöiden hallituksille, Kehittämiskeskus oy Hämeen toimitusjohtaja Mervi Käki vahvistaa.

”Jokaisella toimielimellä aikansa”

Tapio Vekka ja Iisakki Kiemunki kertovat osallistuneensa seminaariin Kehken hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ominaisuudessa.

Vekan mukaan mitään menettelyvirhettä ei ole tapahtunut, vaan konsernijaoston työ alkaa ajallaan seminaarin tulosten esittelyllä 18. maaliskuuta.

– Viime kaudella kaupunginhallituksen puheenjohtajanakaan en seurannut tai osallistunut yhtiöiden tai edes lautakuntien sisäisiin seminaareihin. Asiat tulivat valmistelun kautta normaalisti päätöksentekoon. Jokaisella elimellä on aikansa osallistua sille kuuluvaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

Asia esitellään samana päivänä myös valtuustolle ja seuraavana yhtiöiden työntekijöille. (HäSa)