Kanta-Häme

Konsertti Unto Monosen muistoksi

Somerolaisen Esakallion lavaisäntä Matti Oksanen on kotoisin samoilta kulmakunnilta kuin Unto Mononen.

– Monosen kotikylä oli Lahti, itse olen Pitkäjärven-Kerkolan suunnalta. Mononen soitti hanuristi Lasse Santakankaan kanssa niillä seuduilla häissä ja muissa juhlissa, mutta kun olin silloin nuori poika, mieleeni ei oikein ole jäänyt muuta mielikuvaa kuin se, että hänellä oli aina valkoinen paita päällä ja mirri kaulassa, Oksanen muistelee.

Baskeripäinen, popliinitakkiin pukeutunut säveltäjä oli myös tuttu näky Someron kylänraitilla.

– Varmaankin hän oli jo elinaikanaan Somerolla kuuluisuus, mutta ei ehkä kovinkaan arvostettu. Mononen oli tuottelias säveltäjä, joka teki paljon töitä, mutta sellaista työtä ei siihen aikaan niinkään työntekona pidetty. Ehkei hänen elämäntapaansa katseltu kovin suopeasti.

 

Unto Mononen kuoli vain 37-vuotiaana kesäkuun 28. päivänä vuonna 1968 Somerolla hämärissä olosuhteissa.

– Neljän miehen porukka vietti kosteaa vapaa-aikaa omakotitalon pihalla. Mononen kuoli pistoolin luotiin, se on kiistaton tosiasia, mutta muilta osin mitään ei ole sataprosenttisesti todistettu. On puhuttu itsemurhasta tai vahingonlaukauksesta, Matti Oksanen kertoo.

Säveltäjä ei ollut esiintynyt enää vuosiin. Mononen vietti välillä pitkiä aikoja katkaisuhoidossa Halikon mielisairaalassa.

– Viimeisinä vuosinaan hän teki vielä jonkin verran töitä, erilaisiakin, kuten sävellyksiä Mustapään runoihin.

Pääosan tangoistaan Mononen sävelsi 50-luvulla ja 60-luvun alussa. Tunnetuimman tangon, Satumaan levytti ensimmäiseksi Henry Theel, mutta suureen suosioon se ei vielä noussut. Kun Reijo Taipale levytti kappaleen vuonna -62, Satumaa lähti uuden sovituksen myötä nousukiitoon.

– Tämä on yksi syy siihen, että Reijo Taipaleen vahanukke on Monosen ja Baddingin seurana Esakallion vitriinissä. Samaten se, että Taipale on esiintynyt Esakalliolla joka kesä aina vuoteen 2016 saakka.

 

Oksaselle sykähdyttävin Unto Monoseen liittyvä kokemus on peräisin Buenos Airesista.

– Olin siellä joskus 2000-luvun taitteessa kaveriporukan kanssa kiertämässä tangoklubeja. Yhdessä paikassa pianistina oli frakkiin pukeutunut noin kahdeksankymppinen herra. Kun hän kuuli meidän olevan Suomesta, hän haki takahuoneesta mapin, istui pianonsa ääreen ja alkoi soittaa Satumaata.

Esakallion tanssilava on perustettu vuonna 1965. Unto Mononen ei koskaan esiintynyt siellä.

– Nyt, kun Monosen kuolemasta tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta Viihdeohjelmat-tuotantoyhtiö tuo Esakalliolle Monosen muistokonsertin, Matti Oksanen kertoo.

Konsertissa Unto Monosen tuotantoa tulkitsevat tangokuningas 1986 Teuvo Oinas, tangoprinssi 2015 Kalle Jussila, pitkän linjan muusikko ja vahva tulkitsija J. Eskelinen sekä tangokuningatar 2014 Maria Tyyster. Säestyksestä vastaa tapahtumaa varten koottu Legenda-orkesteri.

Aiemmin samana päivänä järjestetään Kiiruun puistossa Siintää Satumaa -tapahtuma, jossa esiintyvät mm. Unto Monosen yhtyeen entinen solisti, somerolainen Hellin Laine ja tangokuningatar Saija Tuupanen. HäSa

Unto Monosta muistellen -konsertti Someron Esakalliolla (Salontie 40, Somero) to 28.6. klo 19.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic