Kanta-Häme

Konserttijuna puksuttelee kohti juhlaa

Hämeenlinnan ensi syksyn konserttikalenterissa toistuu entistä useammin nimi Sibelius. Säveltäjän syntymän 150-vuotisjuhlavuotta 2015 kohti mennään periaatteessa tutulla kaavalla.

Tarjolla on muun muassa runsaasti Sibelius-aiheisia luentoja, uudistunut Sibelius-fantasia sekä konsertteja, joiden ohjelmassa on Jean Sibeliuksen teoksia.

Ennenkuulumatonta Sibeliusta on luvassa Sibeliuksen syksy -festivaalin avauskonsertissa syyskuun puolivälissä. Pianisti Folke Gräsbeck soittaa silloin teoksia Sibeliuksen kriittisten laitosten uusimmasta niteestä, jossa on mukana muun muassa hiljattain löytynyt Lulu-valssi sekä muutamia muita aiemmin esittämättömiä teoksia.

Hämeenlinnan torilla 19.9. vietettävän Sibelius-fantasian ohjelmaa on johtaja Erkki Korhosen mukaan tarkoitus uudistaa ”melko lailla”.

Teemana on tällä kertaa rakkaus, ja poikkitaiteellisen esityksen ohjaajaksi on saatu Juulia Tapola.

Festivaalin päätöskonsertissa 21.9. esiintyy yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista kuoroista, Viron Filharmoninen kuoro.

Kaupungin …syntymäpäivä jatkuu

Hämeenlinnan kaupungin 375-vuotisjuhlavuotta muistetaan vielä syyskauden konserttiohjelmistossakin.

Tammikuussa kaikki halukkaat eivät mahtuneet kaupungin syntymäpäiväjuhlakonserttiin Verkatehtaalle. Niinpä kaupungin musiikillista historiaa luotaava konsertti uusitaan hiukan muokattuna marraskuussa.

Tuottaja Tatu Pohjola kertoo, että mukaan ovat tulossa ainakin Kai Hyttinen, Sani sekä Sibpo Big Band. Läänintaiteilija Jarmo Julkusen kokoama juhlayhtye on saanut nimekseen Barokkiorkesteri 375.

Historiallista katsausta Hämeenlinnan historiaan on luvassa myös kolmatta kertaa järjestettävässä Itsenäisyysfantasiassa, joka on joulukuussa jäähallissa.

Yksi yleisön toiveuusinnoista on adventtikonsertti, jonka esiintyjänä on ovat mm. Jukka Perko ja Johanna Iivanainen Martan ja Rudolfin joulu -ohjelmallaan.

Jean Sibelius -orkesteri …vierailee

Sinfonia Lahti vierailee Vanaja-salissa syksyllä neljä kertaa. Yksi konserteista on Esa Heikkilän johtama Nuorten soittajien ilta 15. lokakuuta. Sen solisteina ja osittain myös orkesterimuusikoina on Hämeenlinnan Sibelius-opiston oppilaita.

Muita orkesteri- ja yhtyevieraita ovat muun muassa Nordean sponsoroima nuorten ammattiin opiskelevien muusikoiden Jean Sibelius -orkesteri Okko Kamun johdolla, lauluyhtye Lumen Valo sekä pianisti Marko Hilpon kokoama nuorten ammattilaisten kvintetti Status Ensemble.

Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoilee marraskuun pimeyteen räiskettä maakuntalaulujen uusilla tulkinnoilla. Teatterillinen konsertti Parasta ennen – maakuntalauluja itkien ja nauraen nähdään Hämeenlinnan teatterissa isänpäivänä. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic