Kanta-Häme

Konservaattori tutkii tuulimyllyn päreet

Rakennuskonservaattori Hanna Tuominen on viettänyt alkukesän tiiviisti Aholinin tuulimyllyllä Pälkäneen kirkonkylässä. Tuominen tekee myllystä kuntoarviota ja kunnostussuunnitelmaa myllyn omistavalle Pälkäne-Seuralle. Museoviraston rahoittama työ jatkuu kesäkuun loppuun saakka.

– Mielenkiintoinen kohde, hän tiivistää urakkansa.

Onkkaalan VPK:n mäellä seisova tuulimylly on ollut museokäytössä peräti 1930-luvulta saakka. Tuolloin VPK lahjoitti rakennuksen Pälkäneen Museoyhdistykselle, joka kokosi myllyyn talonpoikaisesineitä museokokoelmaksi. Pälkäne-Seura on jatkanut samaa työtä.

Mylly siirrettiin nykyiselle paikalleen lähelle Koulutien vartta vuonna 1963 palokunnantalon laajennusosan tieltä. Reippaasti yli 100-vuotias myllyrakennus on edelleen museokäytössä ja kävijöille avoinna kesäisin heinäkuussa.

Hanna Tuomisen tehtävänä on selvittää myllyn peruskunto ja pohtia, miten pärevuorausta voidaan kunnostaa ja hoitaa.

– Myllyn runko näyttää olevan hyvässä kunnossa. Ongelmakohtia ovat ainakin eteläpuolen seinien vuoraus ja rakennuksen katto, konservaattori pohtii.

Paksu kerros päreitä

Päreitä on myllyn vuorauksena useampi kerros. Uusin kerros on naputeltu vanhojen päälle.

– Selvitän kuinka monta kerrosta päreitä on, ja miten vahingoittuneita kohtia voidaan paikata, Tuominen kertoo.

Myllyn katolle konservaattori pääsi kurkistamaan henkilönostimella. Samalla hän korjasi katon pahimmin vaurioituneet kohdat.

Tamperelainen Hanna Tuominen on valmistunut rakennuskonservaattoriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuonna 2010. Pälkäne on hänelle tuttu paikkakunta, sillä hän on työskennellyt opiskeluaikanaan Pyhän Mikaelin kirkkoraunioilla. Tuominen on tehnyt myös kuntoarvion ja kunnostussuunnitelman Pälkäne-Seuran Salimäen talomuseon päärakennuksesta Myttäälässä.

– Heinäkuussa työskentelen jälleen rauniokirkolla, hän kertoo.

Rakennuksen käyttö museotilana sopii konservaattorin mielestä vanhalle myllylle hyvin.

– Käyttötarkoitus ei vahingoita rakennusta, Tuominen vakuuttaa. (HäSa)