Kanta-Häme

Kontrabasson mestarikurssilaiset viettävät viikon Topenon metsässä

– Katotaan, mitä se sauna on tehnyt.

– Me käytiin joessa uimassakin. Se oli… virkistävää.

Opettajan ja oppilaan välinen small talk on tältä erää käyty. Jiri Parviainen ottaa kuunteluasennon ja Kaapo Kangas vie sormet ja jousen kontrabassolle.

On aamu numero kaksi Topenon Erän metsästysmajalla.

Kontrabasson kuusipäiväiseen mestarikurssiin osallistuu kuusi opiskelijaa, jotka ovat Parviaisen oppilaita Sibelius-Akatemiassa ja käyneet hänen kesäkursseillaan aikaisemminkin.

– Kutsuvat näitä työleireiksi, sanoo Parviainen.

Vaikka ollaan keskellä lähes villiä luontoa, kunnioitetaan lukujärjestystä. Soittaminen alkaa kello 9.30 ja loppuu puoli kahdeksaan mennessä illalla. Kurssilaiset saavat henkilökohtaista opetusta, ja heillä kaikilla on omat paikat, missä harjoitella.

Parviainen on vetänyt kahtena edelliskesänä kurssin Riihisalon virkistysalueella, mutta sen myynnin takia piti keksiä nopeasti uusi paikka. Kurssilaisten ensireaktio metsästysmajaan oli: vau!

– Tämä muistetaan kurssina, joka pidettiin hirvensarvien valvonnan alla, nauraa Aida Salakka.

Parviaisesta itsestään tuli loppilainen kolme vuotta sitten ja hän asuu kivenheiton päässä majasta. Henkilökohtaista opetusta hän antaa kotonaan, kasvihuone saa toimia harjoitustilana. Pihamaalla tepastelevat minipossut Elli ja Huge.

– Ainakin toivon, että oppilaat saavat täältä semmoisen puunhalaus-efektin. Tämä rauha ja tämä äänettömyys on erilaista kuin jos asuu vaikka Helsingissä Piritorilla. Jos ei ymmärrä hiljaisuutta, ei voi ymmärtää elämääkään.

Puoli tuntia aikaisemmin aamiaispöydässä on puhuttu kontrabasson suosiosta ja siitä, voiko instrumentin soittajia tyypittää. Jos keskustelusta vetää johtopäätöksiä, ainakin pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä ilahduttavan paljon nuoria, jotka hakevat vuoren kokoisia haasteita.

– Kontrabasso on kuin menisi Mount Everestille ilman happilaitteita. Sillä voi ilmaista asioita, joita ei voi sanallisesti ilmaista. Sehän on matka omaan minään, muotoilee Parviainen.

Kurssipäivien rinnalla tärkeitä ovat myös konsertit, joista yksi soitetaan luonnossa, metsästysmajan nuotiopaikalla. Parviainen toivoo, että yleisö löytää konsertit yhtä hienosti kuin viime vuonna.

– Niissä kävi hyvin väkeä. Soittajalle esiintyminen on osa kasvua. Harjoittelu harjoittelun vuoksi on tyhjänpäivästä.

Kun kurssi päättyy lauantaina loppukonserttiin, mitä kurssilaiset pakkaavat reppuihinsa kotiin viemisenä?

– Lisää eväitä matkalle, vastaa Salakka. HÄSA