Kanta-Häme

Koristeita kirkkoon lotkaisista rehuista

Rengon Pyhän Jaakon kirkko sai kukka-asetelmansa 22. kerran viime keskiviikkona. Vuoden teemana oli pallo, jonka muotoa noudatettiin kaikissa sidonnoissa.

Luonnonkukkien sidonta on perinteikäs Renkoviikon tapahtuma. Vuosia mukana ollut Maija Toivonen ja hänen tyttärensä Jaana Viiala saivat vapaat kädet sidontojen suunnitteluun.

Vain asetelmien pohjat voi suunnitella etukäteen, koska luonnonkukista ei tiedä, mitä juuri Renkoviikon aikaan on saatavilla. Moni sopiva laji on ehtinyt kukkia jo

– Nyt on ollut niin huonosti kukkia. Kaikki ovat menneet niin lotkaisiksi eli huonolaatuisiksi ja painuvat kasaan, Toivonen harmittelee.

Tänä vuonna pääväreiksi valikoituivat keltainen ja violetti, koska piennaryrttejä, kultapiiskuja ja ahdekaunokkeja löytyi hyvin. Kukkia on poimittu maanantaina ja tiistaina ympäri pitäjää.

Sidontaan sopivat hyvin taipuisat ja sitkeävartiset kukat, kuten ojakärsämö. Kukka-asetelmien perusta kyhätään vahvoista varvuista, kuten mustikanvarsista. Mustikat noukittiin heti parempiin suihin, koska muuten ne tahraavat sitojat ja ympäristön.

Alusta asti mukana ollut Anneli Partio kertoo, että aloitusvuonna 1994 Lepaalta tuli hortonomi opastamaan innokkaita sitojia. Apua ei ole sitten vuoden 2005 tarvittu, vaan naiset taitavat sidonnan salat jo näppituntumalta.

– Tärkeintä on muistaa kukkien säilyvyys. Keräys on parasta aloittaa aamulla ja pitää kukat viileässä sitomiseen asti. Aamulla kukissa on hyvä nestejännitys, Partio ohjeistaa.

Helteellä leikkokukat eivät kestä kauan. Kukat pidetään kirkossa niin kauan kuin ne jaksavat näyttää hyviltä. Sitten kukat viedään multakuoppaan seurakuntatalon lähistölle.

Luonnonkukkien sidonta on elänyt paikallisten naisten ylläpitämänä vuosikymmenestä toiseen. Uusia sitojia ei ole juurikaan liittynyt mukaan.

– Nuorin on tyttäreni Jaana ja hänkin on yli viisikymmentä! Mutta onhan tämä hienoa, kun on samat naamat vuodesta toiseen. Jotkut ovat jo mullan alla, mutta me teemme tätä niin kauan kuin jaksamme, Toivonen hymyilee.

Kukansidontaperinteen keksi Renkoviikkojen alullepanija Heikki Kilpeläinen. Ajatus juontaa juurensa siitä, että Renko on nimetty luonnonkukkapitäjäksi 1979.

Keskiviikkoiltana koristellussa kirkossa esiintyi laulaja Tomi Metsäketo. Konsertin jälkeen seurakuntatalolla oli tarjolla seurakuntanuorten valmistama yöpala. HÄSA