fbpx
Kanta-Häme

Korjaaminen kannattelee rakennusalaa

Asuntojen korjausrakentaminen on kasvussa Kanta-Hämeessä.

– Kaikki pienet ja keskisuuret rakennusliikkeet tekevät nyt ikkuna- ja putkiremontteja, kertoo Rakennusliiton Hämeen aluetoimitsija Jari Kostiainen.

Korjausrakentamisen lisääntyminen näkyy rakennusalan työttömyysluvuissa. Helmi-maaliskuussa Rakennusliiton jäsenten työttömyysprosentti Kanta-Hämeessä oli 20,7 prosenttia. Huhtikuussa työttömyysprosentti laski 19,5:een.

Uudempaa tilastojulkistusta ei ole vielä saatavilla, mutta Kostiainen kertoo, että väliaikatietojen mukaan työttömyys olisi laskenut useampia prosenttiyksikköjä kesäkuuhun tultaessa.

– Kesähän on rakennusalalla aina parempaa, koska esimerkiksi julkisivuremontit pyritään tekemään kesäisin, mutta kyllä nyt on nähtävissä muutenkin pientä käännettä parempaan, Kostiainen sanoo.

Kostiaisen mukaan monissa taloyhtiössä pitkään lykättyjä remontteja ollaan nyt aloittamassa. Työttömyys on kuitenkin edelleen korkeissa lukemissa. Rakennusala kuuluu talouskriisissä pahoin kärsineisiin toimialoihin.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen on lisääntynyt hieman koko maassa.

Vesi- ja viemäriputkistot ovat kuluvana vuonna yleisin korjauskohde taloyhtiöissä. Seuraavaksi eniten korjataan piharakenteita, märkätiloja ja julkisivuja.

Barometrin mukaan Hämeenlinnassa valmistaudutaan korjausrakentamiseen heikommin kuin muualla. Valtakunnallisesti puolet taloyhtiöistä on teettänyt kuntoarvion, Hämeenlinnassa vain joka neljäs. Kiinteistöbarometrin otanta Hämeenlinnasta oli tosin melko pieni, yhteensä 34 taloyhtiöitä. Luvussa on mukana kerros- ja rivitaloyhtiöt.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Mikko Rousin kokemuksen mukaan Hämeenlinnassa on kuitenkin tapana lykätä korjausrakentamista liian pitkään.

– Täällä ollaan vähän hitaita hämäläisiä tässä asiassa, korjaushankkeisiin pitäisi tarttua ripeämmin, Rousi sanoo.

Rousin mukaan neliöhinta on etenkin Hämeenlinnan keskustassa jo sen verran korkea, että korjausrakentaminen on hyvin järkevää.

– Asunnot on sen verran arvokkaita, että niistä kannattaa pitää huolta, Rousi sanoo.

Kanta-Hämeessä nimenomaan korjausrakentaminen kannattelee rakennusalaa. Valtakunnallisten tilastojen mukaan myös asuntojen uudisrakentaminen on lähtenyt alkuvuodesta kovaan lentoon. Tilastokeskuksen toukokuisen julkistuksen mukaan asuinrakennusten rakennuslupien kuutiomäärä ja kappalemäärä nousivat merkittävästi.

Kanta-Hämeessä kehitys oli päinvastaista. Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien lukumäärä ja kuutiomäärä putosivat reippaasti. Kostiaisen mukaan Forssassa ja Riihimäellä on rakenteilla uusia kerrostaloja, mutta muuten asuntojen uudisrakentaminen on maakunnassa hiljaista.

– Uudisrakentaminen on täällä todella nihkeää nyt, Kostiainen sanoo.

Hypoteekkiyhdistyksen markkinakatsauksen mukaan suuri osa asuntojen uudisrakentamisesta tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Raide-Jokeri-linja on piristänyt asuntorakentamista entisestään.

Raide-Jokeri on Helsingin ja Espoon välille suunnitteilla oleva pikaraitiolinja, jonka rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2017.

Uudellamaalla myös rakennusalan työllisyystilanne on huomattavasti parempi. Rakennusliiton jäsenistä Uudellamaalla työttöminä on vain 10,8 prosenttia. HÄSA

Menot