Kanta-Häme

Korjaus kannattaa

Riihimäkeläinen Mikko Koskela sai Lappiin ikävän tekstiviestin. Vaimo ilmoitti, että pyykinpesukone sanoi sopimuksensa irti. Koskela palasi reissultaan sunnuntaina ja mietti, että maanantaiaamuna pitää lähteä pyykinpesukoneostoksille, ja siihen menee taas 800–1000 euroa.

Koskela soitti kuitenkin paikalliseen kodinkonehuoltoon ja sai tietää, että LG:n koneita he eivät huolla, mutta Hämeenlinnasta palvelua saa. Hämeenlinnasta selvisi, että kone on mahdollista korjata ja Koskela sai pika-analyysin mahdollisesta viasta. Koskela sai varaosan muutamalla kympillä ja jo iltakuudelta pesukone pesi tyytyväisenä hikisiä hiihtopukuja.

– Hienoa, että kodinkonehuolto pyyteettömästi neuvoi ja auttoi minua, ja vältyin uuden koneen ostamiselta.

Koskela on sitä mieltä, että kuluttajilla ei ole käsitystä, kuinka kauan kodinkoneet kestävät. Jos jotain menee rikki, heti ostetaan uusi tilalle, vaikka korjaamalla koneesta voisi saada vielä vuosiksi hyvän palvelijan.

– Meidät on opetettu tähän.

Kustannusarvio kannattaa

Linnan huoltotiimin yrittäjä Miska Pitkälahti on Koskelan kanssa samaa mieltä. Trendi on ostaa hajonneen tilalle uusi.

– Syyllisiä ovat edulliset kodinkoneet, joiden laatua ei voi tietää.

Pitkälahti sanookin, että kodinkoneen hinnasta voi päätellä, kestääkö se vai ei. Markkinoilla on kuulemma paljon koneita, joita ei olisi järkevää ostaa, jos haluaa pitkäaikaisen kumppanin. Samaan aikaan kuitenkin niin sanottujen hyvien merkkienkin käyttöikä on lyhentynyt. Useat maahantuojat antavat yleensä kodinkoneelle seitsemän vuoden ikälupauksen. Vikaa voi tulla kuitenkin jo takuuaikana.

– Viat eivät läheskään aina ole suuria ja kalliita. Asiakkaan kannattaa pyytää kustannusarvio korjauksesta, neuvoo Pitkälahti.

Korjaaminen on usein edullisempaa kuin uuden hankkiminen ja kustannuksiin osallistuu usein myös kotivakuutus.

Kodinkonekorjaajan mukaan kipuraja korjaamisen hinnasta vaihtelee ja siihen vaikuttaa moni asia. Usein siihen vaikuttaa vastaavan uuden tuotteen hinta.

– Vanhan korjaaminen on myös tavallaan ympäristöteko.

Uudet koneet nähty

Linnan huoltotiimissä korjataan kodinkoneita laidasta laitaan pyykinpesukoneista mankeleihin ja kalliista kahvikoneista viinikaappeihin. Yhä enemmän yritys korjaa myös suurtalouskeittiöiden laitteita. Suurin osa korjattavista laitteista tulee takuun kautta.

– Ala on muuttunut. Nykyään merkkejä ja malleja on paljon, jonka vuoksi varaosavarastoa ei juurikaan ole ja varaosat joudutaan tilaamaan.

Pitkälahti muistuttaa, että kodinkoneiden korjaaminen on sähkötyötä, johon pitäisi olla 3:n luokan sähköpätevyys.

Korjaukseen tulee välillä aika vanhojakin kodinkoneita, sillä kuluttajat ovat tyytyväisiä lyhyisiin pesuaikoihin.

– Uudet koneet on nähty. Kuluttajia on johdettu vähän harhaan, kun ohjelmat kestävät tuntitolkulla ja ottavat vain pienen tipan vettä. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic