Kanta-Häme

Korjausliikkeet eivät riitä – tarvitaan täysremontti

Yksittäiset toimenpiteet eivät riitä. Valtion asuntopolitiikka – etenkin tukipolitiikka – kaipaisi nykyistä pitkäjännitteisempää otetta eikä yhden hallituskauden mittaisia nytkähdyksiä.

– Nykyinen tilanne on tilkkutäkkimäinen. Lyhyessä ajassa ei saada ihmeitä aikaan. Tukijärjestelmä pitäisi panna kokonaan remonttiin. Suurin osa alan toimijoista alkaa olla tätä mieltä, sanoo Y-säätiön toimitusjohtajana vuodenvaihteessa aloittanut hämeenlinnalainen Juha Kaakinen.

Hän on aiemmin johtanut muun muassa hämeenlinnalaista Sosiaalikehitys oy:tä ja Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa.

Asuntovaikeuksissa oleville asuntoja hankkivassa Y-säätiössä Kaakinen seuraa aitiopaikalta sekä asunto- että sosiaalipolitiikkaa.

– Kun asuntopolitiikka toimii hyvin, myös sosiaalipuolen tilanne helpottuu. Mutta kun se ei toimi, kuten tällä hetkellä, sosiaalipuolelle luodaan isoja paineita.

”Rajoitusajat eivät ole tätä päivää”

Kaakinen pitää hallituksen taannoista päätöstä laajasta asuntopoliittisesta uudistuspaketista ”oikeansuuntaisena”. Päätöksellä on tarkoitus vastata kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen pulaan erityisesti Helsingin seudulla.

– Riittävä päätös ei kuitenkaan ole. Vaikutukset alkavat näkyä vasta vuonna 2015. Lisäksi ARA-asuntojen (valtion korkotuen ehtona olevat) 40 vuoden rajoitusajat eivät ole tätä päivää. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen pula on sitä luokkaa, että apuun tarvitaan sekä yleishyödyllisiä että markkinaehtoisia toimijoita.

Kaakinen näkee, että asuntoministerin salkku kiinnostaa poliitikkoja lähinnä astinlautana ”paremmille” paikoille.

– Eihän asia koskekaan kuin viittä miljoonaa ihmistä, hän hymähtää.

Asuntopolitiikan kriisi näkyy suoraan asunnottomien määrän kohoamisena – kuten juuri nyt. Huonoin tilanne on pääkaupunkiseudulla, ja se heijastuu koko maan tilastoihin.

– On kaksi todellisuutta: pääkaupunkiseutu ja muu maa. Yksi iso kysymys ovat maahanmuuttajat. Esimerkiksi Espoossa lähes puolet asunnottomista on maahanmuuttajataustaisia.

Y-säätiö antaa akupunktiota

Itse Y-säätiö toimii Kaakisen johdolla samoilla linjoilla kuin tätä ennenkin, hankkii ja rakennuttaa asuntoja ihmisille, joilla on vaikeuksia saada kohtuuhintaista asuntoa.

– Säätiön talous on kunnossa ja vahvalla pohjalla, joten toimintaedellytyksiä ei tarvitse päivittäin miettiä.

Sen sijaan voi keskittyä itse työhön.

Y-säätiön toiminta on Kaakisen mukaan ”akupunktioluonteista”: pistehoitoa paikkakuntakohtaisesti. Tällä hetkellä tapetilla on erityisesti nuorten asuntotilanne.

Uusin valmistunut Y-säätiön kohde on Kiinteistö oy Sotkankoti Hämeenlinnassa. Kaakinen huomauttaa säätiön tekemisten painottuvan pääkaupunkiseudulle.

– Hämeenlinnassa tilanne on varsin kohtuullinen. Painopiste on omakotiasumisessa, kun taas pääkaupunkiseudulla tarvitaan erityisesti pieniä asuntoja. Hämeenlinnassa ei ole kriisiä tai edes vaikeaa tilannetta.

Katon saaminen asunnottomien pään päälle ei ole merkityksetöntä yhteiskunnankaan näkövinkkelistä. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan jo yhden asunnottoman auttaminen tuo 14 000 euron vuosittaisen säästön.

– Se on minimiarvio. Tulokset ovat samansuuntaiset kuin kansainvälisissä tutkimuksissa. Asunnottomien auttaminen maksaa itsensä takaisin hyvin lyhyellä aikajänteellä. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic