Kanta-Häme

Korkeakouluhaku vaatii abeilta varmuutta

Suoraan lukiosta korkeakouluun ja mahdollisimman pian sieltä töihin. Tämä on opetushallituksen tavoite, johon pyritään muuttamalla hakujärjestelmää entistä suoraviivaisemmaksi.

Lukiotaan lopettelevalle ajatus nopeasta korkea-asteelle siirtymisestä voi tuntua hätiköimiseltä. Samalla kun hakua sähköistetään ja uusien opiskelijoiden valinnassa varataan vastavalmistuneille kiintiöpaikkoja, pitäisi myös entistä tarkemmin tietää jo hakuvaiheessa, mitkä vaihtoehdot ovat omasta mielestä ne mieluisimmat.

– Osa kavereista on vähän pihalla vielä, mihin aikoo hakea. Toiset heistä stressaavat asiasta, toiset eivät, kertoo vaasalainen Roni Rajamäki.

Rajamäellä itsellään on harvinaisen selvät suunnitelmat. Kaupallinen ala kiinnostaa nuorukaista, joka on etsinyt alan opiskeluvaihtoehdoista tietoa omatoimisesti.

– Olen käynyt verkossa Ekonomiliiton sivuilla, eri oppilaitosten omilla sivuilla sekä Studentumin sivuilla. Lisäksi olen vieraillut Hankenilla ja keskustellut siellä opiskelevien ja sieltä valmistuneiden kanssa.

Rajamäki on myös ottanut selvää, millainen alan työllisyys on. Työministeriön sivujen lisäksi hän on kartoittanut yritysten nettisivuilla avoinna olevia paikkoja. Entä jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan, ja opiskelupaikkaa ei tule?

– En usko, että niin käy, mutta ehkä pidän sitten välivuoden.

Opintopolku korvasi erilliset hakupalvelut

Opinto-ohjaajana Vaasan lyseon lukiossa toimiva Marjatta Saikkonen muistuttaa, että Rajamäki on todella aktiivinen tapaus. Monelle on vielä lukion kolmannen luokan syksyllä epäselvää, mitä haluaa tehdä. Suuntaviivoja voi etsiä Opintopolku-verkkopalvelusta, johon on koottu kaikki opiskeluvaihtoehdot eri koulutusasteilta lukuunottamatta Poliisiammattikorkeakoulua ja Högskolan på Ålandia.

– Yksi osoite on toki helppo muistaa ja muistuttaa siitä oppilaitakin. Sivusto on vielä melko sekavan tuntuinen, mutta sitä kehitetään koko ajan.

Opintopolku on korvannut seitsemän erillistä hakupalvelua. Keväällä alkaviin opintoihin hakeminen on jo päättynyt tältä syksyltä ja nyt ovat edessä ensi syksyn opintoihin tähtäävät haut. Vieraskielisten koulutusten, Taideyliopiston ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksen hakuaika päättyy 27.1.2015, muiden koulutusohjelmien 9.4.2015.

Yhdessä haussa voi hakea korkeintaan kuuteen opiskelupaikkaan. Kevään ensimmäisessä haussa tehtävien valintojen keskinäinen järjestys säilyy, vaikka hakisi toisessa haussa muihin paikkoihin. Toisen haun valinnoista voi kyllä nostaa yhden tai useamman vaihtoehdon ensimmäisen haun valintojen edelle.

– Kieltämättä tässä on monta muistettavaa asiaa. Opinto-ohjaajan kannalta hankaluus on se, että järjestelmän sähköistäminen tulee kokonaisuudessaan voimaan vasta vuonna 2016. Tuntuu vaikealta sanoa opiskelijoille nyt, kannattaako ottaa vastaan paikkaa, johon ei varsinaisesti halua, vai keskittyä selkeästi yhden tavoitteen saavuttamiseen, Marjatta Saikkonen pohtii.

Alanvaihto on yhä mahdollista

Viime kevään haussa korkeakouluilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus varata osa opiskelupaikoista sellaisille hakijoille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa eikä vastaanotettua opiskeluoikeutta korkeakoulusta. Toistaiseksi tätä mahdollisuutta on käyttänyt vasta Vaasan yliopisto. Korkeakoulut päättävät kiintiöittämisestä toistaiseksi itse.

– Jos hallituksen esitys opiskelijavalintojen kehittämisestä menee läpi eduskunnassa, tämä kiintiöinti ulotetaan kaikkiin yhteishaun koulutuksiin viimeistään vuonna 2016, sanoo opetushallituksen erityisasiantuntija Joni Penkari.

Samalla haku saattaa vaikeutua niillä, joilla on jo opiskelupaikka.

– Siksi korkeakoulut kehittävät esimerkiksi siirto-opiskelijavalintojaan, Penkari kertoo.

Alanvaihto on siis jatkossakin mahdollista, vaikka ei yhtä helppoa kuin ensikertalaisilla. Lain mukaan opiskelupaikan jo vastaanottaneiden mahdollisuudet tulla valituksi eivät saa olla kohtuuttomasti huonommat kuin niiden, jotka hakevat ensi kertaa. (LM–HäSa)