Kanta-Häme

Korkein oikeus kovensi tuomiota - Janakkalan kunnanvaltuutetulle tuomiot ympäristörikoksista

Janakkalan kunnanvaltuutetulle seitsemän kuukauden tuomio.
Ari Laivolan mukaan mitään viitteitä ympäristön turmeltumisesta hänen yrityksensä toimipaikoista ei ole koskaan löytynyt. Arkistokuva vuodelta 2015.
Ari Laivolan mukaan mitään viitteitä ympäristön turmeltumisesta hänen yrityksensä toimipaikoista ei ole koskaan löytynyt. Arkistokuva vuodelta 2015.

Korkein oikeus on korottanut janakkalalaiselle yrittäjälle ja kunnanvaltuutetulle Ari Laivolalle (kok.) annettua tuomiota.

Laivolan yritystä Maanrakennus M. Laivolaa koskevat oikeudenkäynnit ovat nyt käyneet Suomen kaikki oikeusasteet.

Turengin Koljalassa sijaitsevan kierrätyskeskuksen alueella yhtiö varastoi ympäristöluvan vastaisia jätteitä pohjavesialueella. Rastilassa yritys oli puolestaan kaivanut sorakuoppaa syvemmälle kuin ympäristölupa olisi sallinut.

Rikostutkinta alkoi vuonna 2011, kun ympäristökeskus teki rikosilmoituksen poliisille.

 

Lue myös: Janakkalalaista maanrakennusyritystä epäillään ongelmajätteen dumppaamisesta (19.5.2011)

 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2016 Ari Laivolan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta ympäristön turmelemisesta. Laivola ja yhtiö määrättiin palauttamaan rikoshyötynä noin 15 000 euroa.

Syytettynä oli myös muita yrityksen työntekijöitä, mutta heidän syytteensä hylättiin kuten myös osa Laivolaa vastaan nostetuista syytteistä.

Syyttäjä oli vaatinut Laivolalle käräjillä puolentoista vuoden vankeusrangaistusta. Lisäksi häntä ja yritystä vaadittiin korvaamaan valtiolle rikoshyötynä useita miljoonia euroja.

Sekä syyttäjä että Ari Laivola valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

 

Lue myös: Syyttäjät ja Laivola valittavat ympäristörikostuomiosta (26.2.2016)

 

Turun hovioikeus antoi tuomionsa syyskuussa 2017. Ainoat muutokset koskivat arvioitua rikoshyötyä. Valtiolle palautettavaksi määrätty summa pieneni 12 000 euroon.

Lisäksi Laivola ja hänen yhtiönsä määrättiin korvaamaan valtiolle sen varoista maksettuja oikeudenkäyntikuluja.

Sekä syyttäjä että Ari Laivola valittivat tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

 

Korkein oikeus antoi ratkaisunsa tällä viikolla. Se ei muuttanut rikosnimikkeitä, mutta se pidensi Laivolan vankeustuomiota kolmesta kuukaudesta seitsemään kuukauteen. Rangaistuksen koeaika on jo päättynyt.

Ari Laivola vapautettiin henkilökohtaisesta menettämisseuraamuksesta. Yrityksen sen sijaan katsottiin hyötyneen rikoksesta yli 270 000 euroa. HäSa

 

Lue myös: Muualta tuodut maa-ainekset vietävä pois Rastilan kuopalta (16.5.2012)

Päivän lehti

22.1.2020