Kanta-Häme

Korkeuksissa tervapensselin kanssa

Yläilmoista kuuluu pensseleiden suhina. Pohjolan mustaa kultaa valuu pieninä noroina kuumalta katolta alas.

Tamperelaiset maalausyrittäjät Antti Kantola ja Jani Lehtinen ovat tervanneet 10 päivän aikana noin 1500 neliötä kirkon kattoa. Kattoon on työpäivien aikana imeytynyt noin 600 litraa Saarijärvellä poltettua mäntytervaa.

– Projekti on edennyt hieman hitaasti, koska alkukesän säät olivat niin epävakaisia. Paras tervaussää on lämmin poutasää kylmän yön jälkeen, jotta terva on ehtinyt yön aikana jähmettyä, kertoo Kantola.

Tervaa viiden vuoden välein

Kirkon katon kunto saa tervaajilta kohtalaisen arvosanan. Katon paanut ovat hyvässä kunnossa, mutta tervaus olisi pitänyt hoitaa jo muutama vuosi aiemmin.

– Etelälape pitäisi tervata noin viiden vuoden välein, mutta täällä on rajaa venytetty jopa seitsemään vuoteen. Tervauskertojen harvenemisessa on se vaara, että katto kuivuu liikaa, eikä tervan muodostama kalvo enää suojaa sitä riittävästi, Kantola sanoo.

Seurakunnan talouspäällikkö Leena Nieminen on samaa mieltä kirkon katon kunnosta. Hän kertoo, että kirkon katon tervauskuluihin budjetoitiin alkuvuodesta noin 100 000 euroa. Toteutuneet kulut ovat tällä hetkellä kuitenkin vain noin 25 000 euroa.

Sen vuoksi kattoa suunnitellaan tervattavaksi toiseen kertaan myöhemmin syksyllä.

– Mitään päätöksiä asiasta ei vielä toistaiseksi ole. Katosta kyllä huomaa, ettei toinen kerros tervaa olisi sille pahitteeksi, Nieminen sanoo.

Ei korkeanpaikankammoisille

Kantola ja Lehtinen ovat tervanneet kattoja kahdestaan noin 10 vuotta. Heidän mukaansa hyvältä tervaajalta vaaditaan rautaista kuntoa, jaksamista ja rahtunen pelottomuutta.

Kantola kertoo kiikkuneensa korkeimmillaan jopa 50 metrin korkeuteen kohonneella kirkon katonharjalla tervasuti kädessään. Useimmiten tervauksia pitää suorittaa valjaiden ja köysien varassa, sillä nostureilla ei pääse tarpeeksi lähelle paanujen rakosia.

– Tässä työssä eivät korkeat paikat saa huimata, eikä saa jännittää. Jos puristaa koko ajan toisella kädellä pensseliä rystyset valkoisina, ja toista kättä ei uskalla irrottaa valjaiden köydestä, voi työstä tulla melkoista sotkua, Kantola kertoo.

Terva täyttää myös miesten vapaapäivät, sillä tervan tuoksu on tunkeutunut jopa heidän autoihinsa. Kantola kertoo heittävänsä pois yhden vaatekerran jokaisen tervauspäivän päätteeksi tahrojen ja hajun vuoksi.

– Kun menen ihmisten ilmoille, alkaa joku aina kertoa tervaan liittyviä muistoja. Perinnetuoksu ilmeisesti seuraa minua. Tässä ammatissa ei ehdi kaivata tervashampoota, Kantola sanoo.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic