Kanta-Häme

Korkojen suojaaminen oli avain Lammin Säästöpankin kasvuun

– Jos emme olisi suojautuneet alhaisilta koroilta, olisimme joutuneet toimimaan toisin, Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Markku Moilanen sanoo.

Korkojohdannaiset toivat pankin tulokseen 3,1 miljoonaa euroa viime vuonna. Se on paljon, sillä kuluvan vuoden ensimmäiset puoliskon liikevoitto oli 1,5 miljoonaa euroa.

Viimeiset viisi vuotta korkojohdannaiset ovat tuoneet melkein kolmanneksen Lammin Säästöpankin tuloksesta.

– Teimme vuonna 2006 arvion, että pankille pahin mahdollinen tilanne on korkojen painuminen lähelle nollaa, Moilanen kertoo.

Paikallispankkien liiketoiminnan perusajatus on koota talletuksia ja lainata niitä asiakkaille. Erittäin alhainen korko syö katteet, koska otto- ja antolainauskorkojen ero lähes katoaa.

Koska markkinat eivät uskoneet alhaisiin korkoihin vuonna 2006, Lammin Säästöpankki sai tuolloin edullisesti suojaukset. Moilanen kertoo, että suojauksien ottaminen on yhä kannattanut, koska markkinat ovat olettaneet jatkuvasti korkojen kääntyvän pienoiseen nousuun.

– Pankilla on suojauksia 2020-luvun alkupuolelle asti, Moilanen sanoo.

Säästöpankki-ryhmään on viime vuosien aikana rakennettu omat yhtiöt, joiden avulla pankit voivat muun muassa hankkia rahoitusta, toimia kiinteistömarkkinoilla ja myydä sijoitustuotteita. Lammin Säästöpankki on myös perustanut uusia toimipaikkoja.

– Korkojen suojaaminen on mahdollistanut kasvustrategian, Moilanen korostaa.

Säästöpankki-ryhmän suurin ratkaisu oli yhteenliittymän perustaminen. Yhteenliittymässä ryhmän sisäiset vastuut eivät rasita vakavaraisuutta, koska ryhmä toimii yhteisellä vakavaraisuudella. Sisäisiä vastuita ei ole kuitenkaan saatu vielä pois, koska laskentaa ei ole hyväksytty.

– Ilman korkosuojauksia ryhmällä ei olisi ollut näin paljon varoja omien liiketoimintojen kehittämiseen.

– Nyt toiminta on omissa käsissä, Moilanen sanoo. HäSa

Päivän lehti

30.3.2020