Kanta-Häme Hämeenlinna

Korona ei ole ohi Kanta-Hämeessä – Ylilääkäri: "Emme voi tietää, kauanko nykyinen välitila jatkuu"

Koronan aiheuttamien hoitojonojen purku riippuu siitä, millaiseksi koronatilanne syksyllä osoittautuu.
Professori Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta suhtautuu syksyyn optimistisesti. Kuva: Esko Tuovinen
Professori Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta uskoo, ettei päivystysapu vähennä Hämeenlinnassa päivystyskäyntien määrää Kuva: Esko Tuovinen

Kantahämäläisillä todettiin viimeksi kuluneen viikon aikana kolme uutta tartuntaa, tiedottaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP).

Tartunnoista kaksi on ulkomaan matkalta tartunnan saaneen henkilön lähipiiriä. Kanta-Hämeessä on määrätty karanteeniin seitsemän tartunnalle altistunutta henkilöä.

Kanta-Hämeen keskussairaala säilyttää koronavalmiutensa ja mahdolliseen toiseen aaltoon on varauduttu.

– Emme voi tietää, kauanko nykyinen välitila jatkuu. Ei tule paljon koronapositiivisia potilaita, mutta emme voi heittäytyä huolettomiksi, kertoo ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Kohorttiosasto säilyy käytössä

Koronaepäiltyjen kohorttiosasto, joka avattiin keskussairaalalla maaliskuussa, säilyy käytössä.

Sen kautta kulkee päivittäin 10–25 infektio-oireista potilasta, joista kuitenkin vain harvalla todetaan koronatartunta. Kohorttiosastolla kaikkia on käsiteltävä potentiaalisina koronapotilaina.

– Kohortin ylläpito on yhteinen linjaus, jolla suojellaan potilaita ja henkilökuntaa, Palomäki sanoo.

Niin kauan kuin kohorttia pidetään yllä, se vaatii päivystykseen kymmenkunta hoitajaa normaalia enemmän, sillä potilaiden erottelu vaatii monien prosessien tuplaamisen.

Koronan takia tarvittavaa lisähenkilökuntaa ei voida ottaa keskussairaalalle ylimääräisinä, joten henkilökuntaa on jouduttu siirtämään ei-kiireellisestä toiminnasta päivystykseen.

Hoitojonot pitenivät kevään aikana, kun kiireettömiä aikoja siirrettiin koronan tieltä. Hoitojonojen purku on aloitettu kesän aikana.

– Kiireettömien potilaiden leikkaukset aloitettiin uudelleen kesäkuussa. Tarkoitus on, että mikäli koronatilanne sen sallii, leikkaussalitoimintaa lisätään syksyn aikana, Palomäki sanoo.

Monet tartunnat linkittyvät matkailuun

Maailmalla pandemia etenee voimakkaasti, ja useimmat uudet tartunnat Suomessa linkittyvät matkailuun ulkomailla.

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että matkustus- ja kokoontumisrajoitusten purkamisen myötä toinen tautiaalto on Suomessa todennäköinen syksyn aikana.

Tartuntojen määrän lisääntyminen on riippuvainen siitä, kuinka hyvin ihmiset jaksavat edelleen noudattaa turvavälejä, käsihygieniaa ja muita suosituksia. HÄSA

Lue myös: Hämeenlinnassa kasvomaskeja ostetaan sitä mukaa, kun hyllyt täyttyvät – Valmistaja: Hinnat muuttuvat tulevaisuudessa (HäSa 5.8.2020)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic