Kanta-Häme Hämeenlinna

Korona sotki maitotuotteiden kysyntää – Maitoala uskoo nyt EU-maiden selviävän

Epidemian aikana maidon kulutus on vähentynyt, mutta tuotanto on kasvanut.

Maidon ylituotannon pelätään aiheuttavan vakavia vaikeuksia EU:n maitomarkkinoille. Koronarajoitukset ovat laskeneet maidon kulutusta samaan aikaan, kun EU:ssa maidontuotanto on kasvanut.

Vaikutukset eivät ole vielä sotkeneet maitoketjua eivätkä alentaneet tuottajahintoja Suomessa. Valiolla on ollut koko kevään kriisiryhmä, joka on seurannut koronatilanteen kehittymistä.

– Meillä on ollut ydinryhmä, joka on seurannut päivittäin tilannekuvaa. Se on tehnyt tarvittaessa priorisointipäätöksiä sekä ohjeistanut tiloja, kertoo Valion alkutuotannon johtaja Ilkka Pohjamo.

– Tilanne on tällä hetkellä hallinnassa.

Hintoja jo laskettu

Maitomarkkinat ovat herkät, koska useiden tuotteiden säilyvyysaika on lyhyt ja ne on saatava kuluttajille nopeasti. Markkinat eivät ole tasapainossa, kun EU-maiden tuotanto kasvoi tammi–maaliskuussa 3 prosenttia ja korona käänsi kulutuksen laskuun.

Pellervon taloustutkimus varoitti huhtikuussa maidon tuottajahintojen merkittävästä laskusta. Maaseudun Tulevaisuus kertoi äskettäin, että Länsi-Euroopassa meijerit ovat jo tehneet päätöksiä tuottajahintojen alentamisesta.

Koronakriisin ensimmäinen vaihe oli hamstraus. Ihmiset hamstrasivat eräitä maitotuotteita koteihinsa. Toinen vaihe oli valikoiman muutos. Kun ravintolat ja suurkeittiöt oli suljettu, niiden tuotteiden kysyntä romahti. Vastaavasti kotona käytettyjen maitotuotteiden kysyntä kasvoi.

– Olemme pystyneet hyvin ennustamaan kysynnän ja tarjonnan, Pohjamo sanoo.

Koronan kolmas vaikutus on kokonaiskulutuksen vähentyminen. Kotien kulutus ei ole kasvanut yhtä paljon kuin ravintoloiden ja suurkeittiöiden kulutus on pienentynyt. Se vaikuttaa markkinoiden herkkään tasapainoon, kun samalla EU-maiden tuotanto on kasvanut.

Jauheen tekoa ei lisätty

Jos maitomarkkinoille syntyy ylituotantoa, maitoa ryhdytään jalostamaan säilyviksi tuotteiksi, kuten rasvattomaksi maitojauheeksi ja voiksi. EU-maiden teollisuus pyrkii myös myymään omia tuotteitaan muihin maihin juustoina, joiden valmistukseen kuluu paljon maitoa.

– Meidän ei ole tarvinnut lisätä koronakriisin takia maitojauheen valmistusta, Pohjamo sanoo.

Pohjamo kertoo, että rasvattoman maitojauheen markkinahinta putosi maaliskuussa. Huhtikuussa hintojen lasku pysähtyi, ja toukokuussa hinta hieman jo koheni.

– Euroopan maidontuotannossa on piikki loppukeväällä ja alkukesästä. Nyt näyttää, että Eurooppa selviää tuotantohuipusta.

Interventio on auki

EU:ssa on mahdollista myydä rasvatonta maitojauhetta ja voita interventiovarastoihin, jos markkinahinnat painuvat liian alhaisiksi. Kun maidon tuottajahinnat putosivat muutama vuosi sitten, EU osti rasvatonta maitojauhetta varastoihin. Pohjamo kertoo, että tällä hetkellä varastot ovat tyhjät.

– EU:n interventio on nyt maitotuotteille auki. Rasvattoman maitojauheen ja voin hinnat eivät ole kuitenkaan niin alhaisia, että interventiovarastoihin kannattaisi myydä.

Valio on juuri aloittanut sille maitoa toimittavien osuuskuntien kanssa sopimustuotannon.

– Valion omistavat hankintaosuuskunnat jalkauttavat sopimustuotannon tiloille. Sopimustuotanto parantaa entisestään tuotannon hallintaa, Pohjamo uskoo. HÄSA

Asiasanat

Päivän lehti

7.7.2020