Kanta-Häme

Korona vähensi valvontaa ja rikosmääriä Hämeessä – Rattijuopot ja törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset työllistivät poliisia

Valvonnan väheneminen heijastui rikosmäärään. Törkeitä liikennerikkomuksia ja rattikäryjä riitti. Petosten määrässä oli hurja lisäys.
Kuvituskuva. Kuva: Pentti Vuosaari

Koronapandemia ei tehnyt selkeää poikkeamaa rikosmääriin 2019 alkuvuoteen verrattuna, vaikka kevään aikana tehtävissä oli rajuja viikkovaihteluja. Tammi-kesäkuussa Hämeen poliisin tietoon tuli 24 551 rikosta, mikä on yli 3600 vähemmän kuin edellisvuonna.

Hälytystehtävien määrä Hämeessä on ollut korkeammalla tasolla koko pandemian ajan. Erityisesti häiriö- ja metelikeikat ovat erottuneet selvästi. Kotihälytyksissä ei silti ole viime vuoteen verrattuna selvää kasvua.

Hämeen poliisille ilmoitettuja perheväkivaltatapauksia oli 122, kun vuotta aiemmin luku oli 176. Kiireellisissä tehtävissä poliisi ehti paikalle keskimäärin alle 11 minuutissa.

Törkeiden liikennerikkomusten ja rattikäryjen määrä nousi

Liikennerikkomusten määrä väheni yli 36 prosentilla, mutta kehitys on pitkälti seurausta valvonnan vähentymisestä.

Liikennekäyttäytymisessä on silti selvästi parantamisen varaa. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tehtiin ilmoituksia 214, kun alkuvuonna 2019 tapauksia oli 142.

Koronarajoitusten aikana ei tehty massapuhallutuksia, mutta rattijuopumuksesta epäiltyjä jäi kiinni 726, mikä noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Törkeiden pahoinpitelyjen määrässä kasvua

Alkuvuodesta poliisin tietoon tuli kaikkiaan 861 pahoinpitelyrikosta eli viime vuoteen nähden lähes 10 prosenttia vähemmän. Törkeitä pahoinpitelyjä kirjattiin 15 enemmän.

Nousua tapahtui erityisesti Päijät-Hämeessä, missä lisäys oli 20 tapausta. Kanta-Hämeessä määrä laski kuudella.

Tapon yrityksistä kirjattiin 10 ilmoitusta, ja tapauksia oli kaksi enemmän. Näistä kuusi oli Päijät-Hämeessä ja neljä Kanta-Hämeessä.

Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt vähenivät noin viidenneksellä ja yleisten paikkojen vahingonteot reilulla kahdeksalla prosentilla.

Netissä tehdyissä petoksissa roima lisäys

Rikoslakirikosten (poislukien liikennerikokset) selvitysaste oli 51,8 prosenttia. Tätä voidaan pitää hyvänä, sillä työpanosta siirrettiin myös koronaepidemiasta aiheutuneisiin tehtäviin. Väkivaltarikosten selvitysaste oli 92,9 prosenttia.

Rikoslakirikokset lisääntyivät lähes neljällä prosentilla. Määrä nousi alkuvuodesta ja laski koronarajoitusten aikana hetkellisesti nousten entiselle tasolleen, kun rajoituksia alettiin purkaa.

Omaisuusrikokset lisääntyivät noin kuusi prosenttia, kun taas asuntomurtoja tehtiin reilu seitsemän prosenttia vähemmän. Alkuvuoden aikana tehtiin paljon perinteisiä varkauksia, kuten vene- ja perämoottorianastuksia.

Lieviä petoksia tuli poliisin tietoon alkuvuonna 571, kun samalla tarkastelujaksolla viime vuonna ilmoituksia tehtiin 212. Lähes kaikki ilmoitukset liittyivät netissä tehtyihin ostoksiin tai lahjoituksiin.

Huumausainerikosten määrä lisääntyi neljänneksellä. Eniten korostuivat käyttörikokset ja perusmuotoiset huumausainerikokset. Lisäys heijastui myös huumerattien määrään. Muun liikenteen vähentyessä huumausainekauppaa tehneet jatkoivat liikkumistaan, jolloin heidän toimintaansa liittyviä havaintoja oli helpompi tehdä.

Lupia haettiin aiempaa vähemmän

Lupa-asiointi väheni Hämeessä yli 40 prosentilla matkustuskieltojen ja -rajoitusten sekä yleisötilaisuuksien loppumisen vuoksi. Kolmen pienemmän poliisiaseman lupapalvelupisteet suljettiin 2,5 kuukaudeksi.

Sähköistä asiointipalvelua käytettiin aiempaa ahkerammin sen käyttöasteen ollessa reilu kolme prosenttia viime vuotta korkeampi.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic