Kanta-Häme Hämeenlinna

Koronakriisi heijastuu lehden tekemiseen – Tiedonjano on nyt valtava

Hämeen Sanomien verkkouutisia lukee nyt entistä suurempi joukko ihmisiä.
Poikkeusaikana suurin osa toimittajista työskentelee etänä, mutta lehden kriittisiä toimintoja, kuten uutisdeskiä, lehden kokoamista ja taittoa tehdään suurimmaksi osaksi Kajamäestä. Uutispäällikkö Markku Uhari jakaa kuvaajille päivän kuvattavat juttukeikat. Kuva: Esko Tuovinen
Poikkeusaikana suurin osa toimittajista työskentelee etänä, mutta lehden kriittisiä toimintoja, kuten uutisdeskiä, lehden kokoamista ja taittoa tehdään suurimmaksi osaksi Kajamäestä. Uutispäällikkö Markku Uhari jakaa kuvaajille päivän kuvattavat juttukeikat. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen Sanomien verkkosivuilla on viime viikosta lähtien rikottu päivittäin ennätyksiä. Ihmisten tiedonjano on valtava ja etenkin koronauutiset ovat hyvin luettuja.

Tämän viikon maanantaina sivunäyttöjä tuli yhdessä päivässä reilusti yli 700 000. Määrä on moninkertainen normaaliin päivittäiseen liikenteeseen verrattuna.

Hämeen Sanomat kertoi Suomessa ensimmäisenä hallituksen määräävän koulut kiinni. Se oli maakuntalehdelle iso uutisvoitto.

Hämeen Sanomien useasta toisistaan riippumattomasta lähteestä varmistettua tietoa lainasivat lähes kaikki mediat suurimpia taloja myöten ympäri Suomea.

– Uutisvoitto oli tärkeä, sillä koulujen sulkemisen vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan ovat merkittävät, asia koskee suurta osaa suomalaisista, tietoa ei ollut muilla ja se tuli hyvin poikkeukselliseen tilanteeseen sekä poikkeukselliseen aikaan, päätoimittaja Mikko Soini miettii.

– Tämän lisäksi olemme kertoneet tai nostaneet puheenaiheeksi paljon tärkeitä paikallisia asioita syksyn, talven ja kuluvan kevään aikana. Luotettavan tiedon merkitys ja arvo korostuvat jo muutenkin, mutta erityisesti nyt, poikkeusoloissa. Toimitus on tehnyt kovan paineen alla hienoa jälkeä, Soini jatkaa.

Viranomaistiedotteet maksutta

Hämeen Sanomat jakaa poikkeuslain aikana tietyt viranomaistiedotteet verkkosivuilla ilmaiseksi. Sen sijaan toimitetut jutut ovat maksumuurin takana.

Toimitukseen on tullut paljon palautetta ja pyyntöjä, että kaikki koronaan liittyvät uutiset pitäisi tarjoilla lukijoille maksutta. Se ei ole mahdollista, sillä journalistisen työn tekeminen maksaa.

Edelleen on runsaasti niitä, joiden mielestä netissä kaiken pitäisi olla maksutonta. Ilmaispyyntöihin on hankala vastata mielekkäästi, sillä palvelemme ensisijaisesti asiakkaitamme, eikä myytävää tuotetta voi jakaa maksutta. Paikallisista, välittömistä vaaratilanteista yleisöä varoitetaan tietysti vapaasti luettavissa olevilla jutuilla.

Maakuntalehdet, Hämeen Sanomat mukaan lukien, julkaisevat tuhansia uusia juttuja verkkosivuillaan joka kuukausi. Halvimmat tarjoushinnat on saatu painettua muutamiin euroihin kuussa.

– Luotettava tiedonvälitys maksaa, mutta kuluttaja saa kattavat nettipalvelut varsin kohtuulliseen hintaan, jopa halvalla, Hämeen Sanomien toimitusjohtajanakin toimiva Soini pohtii.

Kaupunkiuutisten ilmestymistä karsittu

Koronakriisin talousvaikutukset näkyvät rajusti koko suomalaisessa yrityskentässä, myös Hämeen Sanomissa. Lehtien ilmoitustulot ovat pienentyneet huomattavasti muutaman viime päivän aikana.

– Paikallisia ja suomalaisia yrityksiä kannattaa nyt erityisesti suosia. Muuten tästä tulee ennusteitakin synkempi kevät lukemattomille firmoille, Soini kannustaa.

Hämeen Sanomat ilmestyy normaalisti, mutta konserniin kuuluva Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset ilmestyy ensi viikosta lähtien toistaiseksi vain kerran viikossa keskiviikkoisin.

Forssan Lehti ilmestyy normaalisti, mutta Seutu-Sanomat ei toistaiseksi ilmesty ensi viikosta lähtien.

Hämeen Sanomien asiakaspalvelu on Kajamäessä suljettu. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse ja verkossa. HÄSA