Kanta-Häme Hämeenlinna

Koronan aiheuttaman etätyön takia entistä useampi voi hyödyntää työhuonevähennystä verotuksessa

Koronaepidemia pakotti monet työskentelemään kotona.
Kotona koronan takia työskentelevä voi hyödyntää työhuonevähennystä. Arkistokuva. Kuva: Tanja Korpela
Kotona koronan takia työskentelevä voi hyödyntää työhuonevähennystä. Arkistokuva. Kuva: Tanja Korpela

Verottaja odottaa useiden kymmenien prosenttien lisäystä veronmaksajien työhuonevähennysvaatimuksiin tältä vuodelta.

Koronaviruksen aiheuttaman etätyösuosituksen takia kotona työskenteleminen on lisääntynyt ja monen kohdalla muuttunut jopa täysipäiväiseksi. Lisäksi koteihin on saatettu hankkia työvälineitä niin, että tulonhankkimiskulujen automaattinen 750 euron vähennys ylittyy aiempaa useamman kohdalla.

Ylitarkastaja Ville Niemeläisen mukaan muutos ei välttämättä vaikuta merkittävästi veronpalautuksiin, sillä esimerkiksi matkakulut ovat vähentyneet vastaavasti.

 

Työhuonevähennyksen voi saada, jos työskentelee kotona minkä tahansa syyn takia.

Yleensä työhuonevähennys myönnetään kaavamaisin perustein, jolloin se kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.

Enimmillään vähennys voi olla 900 euroa tilanteissa, joissa työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta tai työtä tehdään esimerkiksi freelancer-pohjalta. Yli puolet vuoden työpäivistä on tällöin työskenneltävä etänä.

Alemmat vähennysluokat ovat 450 ja 225 euroa.

Vähennyksen voi saada myös todellisten kulujen mukaan, jos niistä pystyy esittämään riittävän selvityksen. Esimerkiksi kotitoimistoon hankitun sähköpöydän kuitti kannattaa siis pitää tallessa.

 

Lue myös: Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? (9.4.2020)

 

Ville Niemeläisen mukaan verottaja luottaa pääsääntöisesti verovelvollisen omaan ilmoitukseen. Hän muistuttaa, että verottaja tietää palkansaajan työnantajan.

– Tottakai vähennysvaatimustenkin tutkintaa tehdään kuten aiemminkin, ja jos samaan aikaan vaatii matkakuluja kodista työpaikalle sekä työhuonevähennystä, niin herättäähän se kokeneen virkailijan huomion, Niemeläinen sanoo.

 

Verottaja muistutti elokuussa siitä, että pitkään kestänyt etätyöskentely voi viedä työmatkakorvaukset ja aiheuttaa mätkyt.

Jos työmatkakuluja ei synny, ei niitä myöskään voi vähentää verotuksessa. HäSa

 

Lue myös: Koronatilanne on voinut tuoda verokortilla oleviin vähennyksiin muutoksia – ”Ensi vuonna voi saada tuntuvatkin mätkyt” (28.8.2020)

Lue myös: Maksaako kodin ja työpaikan välisten matkojen maskit työntekijä vai työnantaja – entä mitä verottaja sanoo? (12.8.2020)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic