fbpx
Kanta-Häme

Koronarajoituksiin tuskastunut ravintoloitsija halusi herättää huomiota illallistempauksella huoltoasemalla – Oma etujärjestö MaRa esti tilaisuuden

Ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen ei ymmärrä etujärjestön puuttumista sen toimintaan.
Ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen halusi ravistella päättäjiä tempauksellaan, joka olisi tuonut ilalllisen yhdeksi illaksi huoltoasemalle. Arkistokuva on vuodelta 2019 hämeenlinnalaisravintola Uomasta. Kuva: Harri Kuittinen
Ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen halusi ravistella päättäjiä tempauksellaan, joka olisi tuonut ilalllisen yhdeksi illaksi huoltoasemalle. Arkistokuva on vuodelta 2019 hämeenlinnalaisravintola Uomasta. Kuva: Harri Kuittinen

Suomalaisen ravintolamaailman toisinajattelija, ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen ihmettelee ravintola-alan ammattilaisten kattojärjestö MaRan puuttumista hänen suunnitelmiinsa.

Tsutsunen halusi herätellä ihmisiä ravintoloiden ahdinkoon järjestämällä hyvähenkisen yksityistilaisuuden ensi viikolla Tikkurilan Teboililla Vantaalla. Tsutsunen oli jo sopinut teboilyrittäjän kanssa IIlallinen huoltoasemalla -tapahtumasta, jossa hänen oli tarkoitus valmistaa viiden ruokalajin illallinen livemusiikin kera.

– Emme olisi tehneet mitään laitonta, vaan kaikki olisi tapahtunut tämänhetkisten lakien ja rajoitusten puitteissa, Tsutsunen korostaa.

Kun tieto illallistapahtumasta alkoi levitä tänään sosiaalisessa mediassa, Tsutsunen sai kuitenkin kylmää vettä niskaansa. Tapahtuma jouduttiin perumaan, sillä Teboil kielsi sen saatuaan soiton matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtajalta.

– Tämä menee minun ymmärrykseni yli. MaRa näköjään pelkää sitä, että huoltoasemaravintolatkin menettävät erityisasemansa. Minusta on outoa ajatella, että tekisin toiminnallani niille muka hallaa.

Timo Lappi: Halusin vain suojella

Suomessa on satakunta liikenneasemayritystä, joiden ravintolat saavat olla avoinna myös iltaisin samalla, kun muut joutuvat sulkemaan olonsa koronarajoitusten takia viimeistään kello 18.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi myöntää olleensa yhteydessä Teboilin johtoon.

– Halusin varoittaa heitä siitä, että tapahtumasta saattaa tulla ankaria juridisia seuraamuksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi on huolissaan ammattiautoilijoiden öisistä ruokatauoista. Arkistokuva: Lännen Media / arkisto

Lapin mukaan säännös liikenneasemien yhteydessä olevien ravintoloiden muista poikkeavista aukioloajoista otettiin lakiin, koska eduskunta oli huolissaan ammattiautoilijoiden lakisääteisten taukojen ja ruokailujen hoitumisesta.

– Se on hyvin tärkeä säännös liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Koska tämänhetkiset ravintolarajoitukset ovat hyvin ankarat, yritämme varjella tämän säännöksen säilymistä laissa liikenneturvallisuuden takia.

Lappi huomauttaa, ettei ulkopuolisen kokin järjestämä illallistapahtuma ole liikenneasemaravintolan tavanomaista ja säännönmukaista toimintaa. Hänen mukaansa kyseessä on yleisötilaisuus, jotka Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt 8.-31.1. henkilömäärästä riippumatta.

– Halusin suojella tilaisuuden järjestävää jäsenyritystämme ja ammattiautoilijoiden mahdollisuutta jatkossakin nauttia ruokaa liikenneasemaravintoloiden sisätiloissa. Tämän kaltainen yleisötapahtuma rikkoisi selvästi tällä hetkellä voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.

Ymmärrätkö kuitenkin ahdingossa olevien yrittäjien halun nostaa asioita keskusteluun erilaisilla tempauksilla?

– MaRan 28-jäseninen hallitus, jossa on yritysjohtajia eri puolilta Suomea, on todennut, että se ei ole oikea tapa toimia. Valtioneuvostoa ei voi pakottaa lakia rikkomalla päättämään nykyistä paremmista ravintolarajoituksista. Lain rikkominen johtaa meidät vain huonompaan tilanteeseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jyrki Tsutsunen on kiertänyt maailmalla hämmentämässä ihmisiä kävyistä ja muista suomalaisen luonnon raaka-aineista tekemillään annoksilla. Palaute on ollut kiittävää. Kuva: Harri Kuittinen
Jyrki Tsutsunen on kiertänyt maailmalla hämmentämässä ihmisiä kävyistä ja muista suomalaisen luonnon raaka-aineista tekemillään annoksilla.  Hämeenlinnassa hän vieraili syksyllä 2019 ravintola Uoman kokkivieraana. Arkistokuva: Harri Kuittinen

Yrittäjä: “Nyt pitää nostaa kissa pöydälle”

Tsutsunen korostaa, ettei hän halua aiheuttaa huoltoasemayrittäjille vaikeuksia eikä yksityistapahtuma olisi rikkonut lakia.

– Tavoitteenani oli vain saada aikaiseksi keskustelua siitä, miten voi olla mahdollista, että tietyt ravintolat voivat olla auki ja tietyt eivät, Tsutsunen sanoo.

Hän oli toivonut muidenkin ravintolayrittäjien tarttuvan hänen esimerkkiinsä tekemällä yhteistyötä huoltoasemien kanssa eri puolilla maata.

– Nyt pitää nostaa kissa pöydälle ja sanoa suoraan, että meidän alaa ja kulttuurialaa kohdellaan väärin. Herrat kabineteissaan ovat hyvin kaukana meidän yrittäjien todellisuudesta. Tämä oli yksi tempaus, jonka avulla pyrimme selviytymään helmikuusta.

Aiotko järjestää tapahtuman jossain muualla?

– Voi olla, että teemme illan jossain muualla esimerkiksi “Huoltoasema goes Skutta” -teemalla.

Jyrki Tsutsunen

Ravintola-alan yrittäjä Porvoosta. Ravintoloitsijana taide- ja kulttuuribistro Skuttassa Helsingin Itäkeskuksessa.

Tunnetaan villiyrtteihin erikoistuneena kokkina.

On työskennellyt lukuisissa helsinkiläisravintoloissa sekä kokkina Pietarissa vuosina 2007–2013.

Ollut mukana useissa kokeellisissa ruoan ja taiteen yhdistävissä projekteissa kuten Kulttuurikeittiössä, joka kiersi Venäjällä, Ruotsissa, Saksassa ja Bulgariassa.

Piti kaupunkiaktivisti Jaakko Blombergin kanssa laitonta Hukkatila-ravintolaa.

Oli mukana Metsähenki-produktiossa, jonka Business Finland vei maailmalle. Muistetaan myös syömisen tapakulttuuria kyseenalaistavasta Luita, puita, lusikoita -projektista.

Menot